ČEZ bude bránit přestavbu Prunéřova měřením imisí

Praha – Zástupci společnosti ČEZ dnes ve Výsluní na Chomutovsku představili novou stanici na měření imisí. Ta má pomoci zpochybnit argumenty zástupců Greenpeace a dalších ekologických organizací, které tvrdí, že chystaná rekonstrukce elektrárny v Prunéřově na Chomutovsku bude mít dopad na globální oteplování a následné tání ledovců.

Roční provoz stanice má vyjít na 12,5 milionu korun. „Funguje od začátku letošního roku. Kromě standardního měření oxidu siřičitého a oxidů dusíku monitoruje i výskyt prachových částic, což je v horské oblasti Ústeckého kraje novinka. Dosavadní měření nezjistila překročení imisních limitů, a to ani v nepříznivých rozptylových podmínkách,“ uvedla ekoložka ochrany ovzduší skupiny ČEZ Pavlína Tudorová.

Podle Greenpeace je prunéřovská elektrárna 18. největším zdrojem emisí oxidu uhličitého v Evropě a současně největším v Česku. „Ke stávajícím probíhajícím změnám klimatu v podstatě stačí 3 tisíce takových elektráren, jako je Prunéřov,“ říká vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace Jan Rovenský.

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Milan Hladík, starosta města Výsluní:

„Doporučoval bych odpůrcům, kteří jsou proti Prunéřovu dvojce, aby se zeptali obyvatel v Krušných horách, jak dřív vypadala příroda a jak vypadá teď.“

Aktivisté vytýkají ČEZu, že odmítá zvýšit účinnost modernizované elektrárny z avizovaných 39 na 42 procent. ČEZ ale tvrdí, že v Prunéřově instaluje nejlepší dostupnou technologii. Od sousedních Ledvic se Prunéřov odlišuje tím, že je i zdrojem tepla. Kdyby firma v Prunéřově použila stejnou technologii jako v Ledvicích, musela by současně přistavět záložní teplárnu, což by znamenalo navýšení emisí tak, že by jejich množství překročilo hodnotu, kterou předpokládá prosazovaný projekt.

ČEZ teď čeká na stanovisko ministerstva životního prostředí. To by mělo padnout do několika týdnů. Pokud bude ministerstvo se stavbou souhlasit, chce na ní podnik hned začít pracovat.