ČEPS zvoní na poplach: Slunečních elektráren je příliš

Praha – Vysoká výkupní cena sluneční energie láká do odvětví fotovoltaiky příliš investorů a výhradnímu provozovateli přenosové soustavy – společnosti ČEPS – dělá starosti. Dodávky od solárních elektráren totiž nejsou vyrovnané a zvláště v letním období, kdy jsou vysoké, je spotřeba energie nízká. Aby ČEPS mohl udržet bezpečnost dodávek elektřiny, nevylučuje, že již letos by mohla nastat situace, kdy bude muset sáhnout k odpojení některých solárních elektráren a dalších obnovitelných zdrojů energie. Ovšem podle majitelů větrných elektráren je tato snaha přehnaná.

V současné době je povolena realizace solárních elektráren s výkonem zhruba tři tisíce megawattů. „Upozorňujeme na to, že jestli bude solární boom pokračovat, tak by nepředvídatelná a těkavá výroba z fotovoltaických elektráren vytlačovala ze soustavy bloky, které poskytují soustavě regulační stabilitu a bez kterých by fotovoltaické elektrárny ani nemohly fungovat,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 výkonný ředitel Dispečerského řízení a ICT ČEPS Miroslav Vrba.


A první problémy by mohly přijít už letos v létě. Do prosince byly povoleny solární elektrárny s výkonem do čtyř tisíc megawattů, teď už je to ale šest tisíc megawattů. Průměrné zimní zatížení elektrické soustavy ČR je však jen asi 12 tisíc megawattů. V letních měsících, kdy mají sluneční elektrárny největší výkon, je to však méně než polovina.

Na začátku února proto ČEPS vyzval distribuční společnosti ČEZ, E.ON a Pražskou energetiku, aby pozastavily vydávání kladných stanovisek k žádostem o připojení nových větrných a solárních elektráren.

Jaromír Řehák, prezident České fotovoltaické průmyslové asociace

„ČEPS šíří poplašnou zprávu, že se něco bude dít letos nebo příští rok, a to je nereálné. Reálné je, že se něco může dít za čtyři, za pět let.“

Česká republika v současnosti představuje podle generálního ředitele ČEPSu „fotovoltaický ráj“. Výkupní ceny elektřiny ze slunečních elektráren jsou v tuzemsku nejvyšší z celé Evropy, což láká množství investorů. Novela zákona, která by měla neúměrně vysokou cenu snížit, již leží ve sněmovně, nevypadá to ale, že by ji poslanci do voleb schválili.

Okolní země už dotování slunečních elektráren začínají omezovat. Na Slovensku stanovili limit, kdy fotovoltaiku podpoří jen do výkonu 200 megawatt, v Německu zase zvýhodňují jen malé sluneční elektrárny na střechách.

Také majitelé větrných elektráren brojí proti záměru provozovatele přenosové soustavy firmy ČEPS nepřipojovat další sluneční a větrné zdroje. Vlastníci větrníků se odvolávají na přehnané obavy ČEPSu. Podle nich jsou zdroje přesně spočítané, jinak by nemohly vzniknout.

Proti jsou majitelé větrníků

Majitelé větrných elektráren protestují proti záměru provozovatele přenosové soustavy firmy ČEPS nepřipojovat další sluneční a větrné zdroje. Ta je chce omezovat, protože údajně hrozí kolaps sítě a takzvaný blackout. Podle majitelů větrných elektráren je to přehnané, protože zdroje jsou přesně spočítané, jinak by nemohly vzniknout.

Větrné elektrárny jsou dle jejich provozovatelů účinnější než solární a není jich tolik. Stop stav novým obnovitelným zdrojům tedy dle „větrníkářů“ zavinily hlavně sluneční elektrárny, které se množí neuvěřitelně rychle a situace už začíná být nepřehledná. Větrné elektrárny na to podle jejich zastánců doplácejí.

  • Solární panely autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1209/120837.jpg
  • Větrné elektrárny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1431/143093.jpg