Unie pomůže Řecku, musí však přijmout další úsporná opatření

Brusel - Summit Evropské unie se dnes v Bruselu dohodl na pomoci silně zadluženému Řecku. Cestu k dohodě otevřela schůzka klíčových představitelů eurozóny ještě před začátkem summitu. Evropská unie hodlá silně zadluženému Řecku finančně pomoct, ale jen v případě, že země přijme další úsporná opatření. Takové stanovisko dnes přednesli ministři financí eurozóny. Dohoda rovněž potvrzuje, že Řekům nepomůže Mezinárodní měnový fond.

„Řecko je součástí Evropské unie a nezůstane opuštěné, ale samozřejmě existují pravidla, a ta se musí plnit. Na tomto základě jsme se shodli na (společném) prohlášení,“ uvedla krátce po schůzce s dalšími představiteli eurozóny německá kancléřka Angela Merkelová. Její slova by mohla uklidnit investory, kteří v posledních dnech evropské společné měně kvůli potížím Řecka, Portugalska a Španělska příliš nedůvěřovali.

„Dnes se nedá očekávat, že by lídři evropských států dospěli ke konkrétní dohodě. Nicméně politické rozhodnutí již padlo a bude posvěceno v následujících hodinách,“ vysvětluje analytik Institutu pro evropskou politiku Europium Lukáš Pachta.

Řecko nezůstane opuštěné, vzkazuje Merkelová

„Evropská komise navrhne a bude slaďovat balík pomoci, který bude vycházet z analýz Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu,“ uvedl pro agenturu Reuters její zdroj. Ministři financí se při středečním jednání jednomyslně zároveň vyslovili proti zásahu Mezinárodního měnového fondu v Řecku.

O vzájemné dohodě by dnes šéfové státních pokladen zemí platících eurem měli informovat premiéry a prezidenty členských států EU, kteří se sejdou v Bruselu. Lídři EU by poté měli vydat prohlášení o situaci v Řecku, stále však není jasné, jaký bude jeho obsah.

Pomoc Řecku mají zajistit MMF i půjčky evropských států

Podle rakouského kancléře Wernera Faymanna záchranný balíček pro Řecko bude kombinací zapojení MMF a půjček od zemí EU: „Nehovoříme o darech či dotacích, hovoříme o půjčkách s úroky, které poskytneme na pomoc jedné zemi, abychom se vyhnuli dráždění finančních trhů a krizím, které si už nikdo nemůže dovolit.“

Šéf rakouské vlády sice ještě neví, jak bude balíček zorganizován, ale očekává, že budou spolupracovat země EU a MMF. „Nemůžeme si jen sednout a pozorovat, jak se situace mění v krizi,“ dodal litevský premiér Andrius Kubilius.

Fischer se přiklání k pomoci Řecku

Podle českého premiéra Jana Fischera se Evropská unie neobejde bez určité pomoci silně zadluženému Řecku. Podle Fischera bude ovšem konečná podoba řešení do jisté míry záviset na stanovisku šéfa eurozóny a lucemburského premiéra Jeana-Clauda Junckera a šéfa Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta.

V EU nicméně existují země, kterým se případná pomoc Aténám příliš nelíbí. Podle diplomatů například Britové a Švédové dávali přednost tomu, aby řecké vládě se záchranou veřejných financí pomohl spíše MMF, který má pro takovou pomoc nástroje.