Přinese rozmach „ekologických“ elektráren energetický kolaps?

Praha - Českým domácnostem i firmám v budoucnu hrozí výpadky v dodávkách proudu. Důvodem je zvyšující se výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů. Pokud by totiž solární a větrné elektrárny byly připojovány do sítě stejným tempem jako dosud, může to prý ohrozit rozvodnou síť. Objevují se ale i hlasy, že jde o způsob, jak snížit náklady na až moc štědré výkupní ceny zelené energie.

Společnost ČEPS, která v Česku provozuje energetickou přenosovou soustavu, už požádala distribuční společnosti ČEZ, E.ON a Pražskou energetiku, aby přestaly k síti nové obnovitelné zdroje připojovat.

Jana Jabůrková, mluvčí ČEPS:

„Ze zákona musíme předcházet stavu nouze. Do soustavy nelze připojit více výkonu, než z ní odebrat. To nám jednoduše neumožňují fyzikální zákony.“

Přetížená energetika (zdroj: ČT24)

Obnovitelné zdroje mají zatím výkon asi 600 megawattů, už teď jsou ale odsouhlaseny další projekty dosahující 3 500 megawattů. Tyto plány by svou realizací síť pravděpodobně úplně položily. „Souhlasíme s ČEPS, že současný rozmach nových fotovoltaických a větrných elektráren představuje hrozbu pro stabilitu elektrizační soustavy ČR. Objem peněz směřující na podporu těchto zdrojů představuje vážnou hrozbu i pro ceny elektřiny, které budou platit domácnosti a podniky,“ uvedl mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Boom solárních elektráren hodlá stát regulovat

Také Energetický regulační úřad (ERÚ) se snaží solární boom zastavit. Snížil proto výkupní cenu o pět procent. Investice do elektřiny ze slunce ale zůstávají pro investory stále mimořádně lákavé. Novela zákona, která by měla podporu solárních panelů výrazně snížit, vstoupí v platnost ideálně v roce 2011. Investoři se proto snaží prosadit své projekty ještě letos. Krok společnosti ČEPS by jim tak jejich lukrativní sluneční byznys znemožnil.

„Pokud s tím stát rychle něco neudělá, můžeme na podpoře fotovoltaiky zaplatit do roku 2020 až 500 miliard korun. Už dnes vyrábíme v přepočtu na hlavu nejvíce sluneční energie na světě,“ varoval nejmenovaný energetik v Lidových novinách.

Jestliže nedojde ke změně pravidel v připojování obnovitelných zdrojů do sítě, je ČEPZ připraven odstavit je z provozu.

  • ČEPS autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1421/142026.jpg
  • Solární elektrárna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1356/135534.jpg