Podnikatelem roku 2009 je Eduard Kučera

Praha - Již po desáté se na pražském Žofíně udělovala cena nejlepšímu podnikateli České republiky. Nešlo přitom jen o majitele firmy s nejlepšími finančními výsledky, ale také o člověka se zajímavým podnikatelským příběhem. V soutěži společnosti Ernst & Young zvítězil zakladatel firmy Alwil Software Eduard Kučera. Toho čeká koncem května další klání, kde se utká s těmi nejlepšími z celého světa a i letos se světové klání bude konat v Monte Carlu.

Kučera, který je zároveň vítězem i v kategorii Technologický podnikatel a je také středočeským Podnikatelem roku 2009, začal v počítačové branži podnikat se svým společníkem Pavlem Baudišem už v roce 1988, ještě pod hlavičkou někdejšího Svazu socialistické mládeže (SSM). Od počátku se věnovali antivirové ochraně počítačových programů. V roce 2002 uvedli na trh volně šiřitelný program avast!, který nyní využívá přes 100 milionů lidí na celém světě. Firma je vysoce zisková a stále se rozrůstá.

Alwil nyní spolupracuje s Googlem

Podnikatelem roku se stal spoluvynálezce Avastu (zdroj: ČT24)

„Jsme hrdí na to, že náš program je tak dobrý a známý, že ho používá už 100 milionů lidí, kteří ani nevědí, že pochází z Česka. Navíc jsme právě navázali spolupráci s firmou Google, takže doufáme, že zákazníků ještě přibude,“ uvedl Kučera.

Začínajícím podnikatelem roku se podle Ernst & Young stal Jan Zeman, majitel rodinné firmy Biopekárna Zemanka v Oříkově u Sedlčan. V pekárně se ručně vyrábí trvanlivé slané krekry a sladké sušenky výhradně z certifikovaných surovin z ekologického zemědělství.

Sociálně prospěšným podnikatelem se stala Emílie Smrčková, zakladatelka sdružení Pod křídly. Sdružení provozuje šest domů na půli cesty, které pomáhají zvládnout přechod dětí z dětských domovů, výchovných ústavů a pěstounských rodin do samostatného života.

O titul se ucházeli zástupci nejrůznějších profesí

Uchazeči pocházeli ze všech oborů – řezník, výrobce specializovaných mikroskopů, důlních strojů či IT. Také letos je technologický sektor tradičně zastoupen nejvíce. „Proto vyhlašujeme i zvláštní kategorii, a to technologický podnikatel,“ vysvětluje partnerka Ernst & Young a pořadatelka soutěže Magdalena Souček. Také v tomto klání zvítězil Eduard Kučera.

Eduard Kučera, Podnikatel roku 2009:

„To je všechno náhoda, nebo naopak poučení z problémů, z chyb a tak. My jsme ten koncept neměli. Koncept měl McEfee na začátku 90. let, že bude rozdávat zadarmo a že bude žít z toho, že mu někdo zaplatí.“

Soutěž Podnikatel roku byla založena společností Ernst & Young v USA v roce 1986. Během své existence se rozšířila do řady zemí celého světa a v současné době se vyhlašuje již v téměř 50 zemích na šesti kontinentech. Jejím cílem je ukázat veřejnosti vynikající osobní příklady na poli podnikání, které mohou být vzorem pro mladé začínající podnikatele. V České republice se soutěž konala podesáté. Držitelem titulu Podnikatel roku 2008 byl Vladimír Kovář, majitel softwarové firmy Unicorn.

Ernst & Young je celosvětovou firmou poskytující odborné poradenské služby v oblasti auditu a daňového, transakčního a podnikového poradenství.

Vydáno pod