Australané míří s uhlím do Číny

Sidney - Australané mají nakročeno k největšímu vývoznímu kontraktu ve své historii. S Čínou se totiž dohodli na dodávkách uhlí odhadem za šedesát miliard dolarů. Celý projekt má vytvořit tisíce nových pracovních míst. Přes třicet milionů tun ročně má začít australský podnik Resourcehouse od roku 2014 dodávat čínské společnosti China Power International Holding. Proti je řada ekologů i politiků.

Čína je největším producentem i spotřebitelem uhlí na světě a poptávka po této surovině u Číňanů roste s tím, jak se tamní ekonomika rozvíjí. Přesnou cenu kontraktu strany zatím nestanovily. Šedesát miliard je odhad australské firmy. Číňané jsou naopak v oceňování podobných kontraktů obezřetní. Vláda Queenslandu by z dohody mohla získat ročně půl miliardy dolarů.

Předseda společnosti Clive Palmer:

„Když potřebujete hodně peněz, neexistuje lepší místo k jejich získání než Čína.“

Austrálie míří do Číny (zdroj: ČT24)

Těžit se bude v centru Queeenslandu. Vznikne také nový uhelný terminál či železniční trať o délce skoro pěti set kilometrů. Příležitost k práci dostane šest tisíc lidí během výstavby a patnáct set během provozu. Někteří se ale staví proti masivnímu projektu, a to i přesto, že podle premiérky bude těžba podléhat přísným pravidlům.

„Tato jediná dohoda s Čínou vyprodukuje další skleníkové plyny v naší atmosféře. Ve skutečnosti dvakrát víc, než určuje schéma na redukci emisí,“ varuje předseda strany Zelených Bob Brown. Ve státě Queensland se těží většina australského uhlí. Kromě této suroviny dodává australská společnost Číňanům i železnou rudu.