Ekonomové: Plány ČSSD mohou srazit hospodářství na druhé dno

Praha - Nejbohatší Češi s příjmem nad 100 tisíc měsíčně nejsou zdaleka jediní, komu chce ČSSD po případných vítězných volbách zvýšit daně. Sociální demokraté ale chtějí sáhnout na platy všem, včetně chudších vrstev. Plánují totiž zvýšit sociální pojištění o 1 až 1,5 procenta. Do státní kasy by to podle jejich propočtů mělo přinést 10 miliard korun, které by se použily na zalátání vysokého deficitu. Ekonomové ale varují, plány ČSSD mohou zvýšit nezaměstnanost. Stát na tom tak nevydělá nic, navíc by to mohlo udusit ekonomické oživení a vrátit české hospodářství na pomyslné dno.

Sociální demokraté už dříve připustili, že pokud vyhrají volby, plánují zavést novou 38procentní daň z příjmu, zvednout daně firmám a zvýšit spotřební daň u cigaret a alkoholu. Kromě toho ovšem teď přišli také s plánem zvýšit odvody na sociální pojištění. Ve hře jsou tři scénáře - zvýšení pro zaměstnance, zvýšení pro zaměstnavatele a zvýšení pro obě jmenované skupiny.

Pokud by ČSSD prosadila zvýšení pro zaměstnance, každý měsíc by z peněženky každého občana s průměrnou mzdou vytáhla zhruba 235 korun v případě nárůstu o procento a asi 360 korun při nárůstu o 1,5 procenta.

Aleš Michl, analytik, Raiffeisenbank

„Já si myslím, že zvýšit nyní daně je taková neřízená střela. Protože ekonomika je teď někde blízko ekonomického dna. Když lidem nebo firmám zvýšíte daně, ekonomika se může dostat na tzv. dvojité dno. Teď se malinko odrazí ode dna, ale poté, co začnou platit vyšší daně, zase ke dnu spadne. Je to něco podobného, jako když se rozjíždíte autem a máte zataženou ruční brzdu.“


Mnohem horší dopady na ekonomiku by ale mohlo mít zvýšení odvodů u zaměstnavatelů, kteří již nyní za každého pracovníka odvádí 25 procent jeho mzdy. Firmy i ekonomové se shodují v tom, že by to vedlo k dalšímu propouštění, protože by se již tak mnohdy těžce zkoušené podniky musely vyrovnat s dalším zvýšením nákladů na zaměstnance.

Stát by si tak na mnoho peněz nepřišel. Ze slibovaných 10 miliard, které má podle ČSSD zvýšení sociálního pojištění přinést, by toho zřejmě moc neviděl. „Část peněz by se mohla odčerpat na zvýšení nezaměstnanosti, pokud by firmy zareagovaly tím, že by víc lidí propustily nebo nevytvářely nová pracovní místa,“ upozornila analytička České televize Libuše Bautzová.

Odvody v Česku jsou nejvyšší v EU

Odvody na sociální a zdravotní pojištění placené zaměstnancem a zaměstnavatelem činí dohromady 45 procent hrubé mzdy. V souhrnu má tak Česko i bez zvýšení zamýšleného sociálními demokraty nejvyšší odvody ze všech zemí Evropské unie.


Pravice dosud ekonomický program řádně nepředstavila

Ostatní parlamentní strany zatím nejsou ve svých ekonomických návrzích moc konkrétní. ODS jen představila vlastní NERV, kdy by sedmičlená skupina ekonomických odborníků občanských demokratů, tzv. ESO, měla největší pravicové straně pomoci s ekonomickou částí programu pro květnové volby.

„Filozofií pravicových nebo středopravicových stran je spíše držet nižší daně, a tedy pokud budou chtít řešit problém s rozpočtem, budou muset škrtat ve výdajích. Škrtat ve výdajích je ale vždy nepopulární, před volbami dvojnásob. Proto také z této strany politického spektra neslyšíme prozatím žádné konkrétní návrhy,“ vysvětlil David Marek, analytik společnosti Patria.

Analytici se shodují, že ať už vyhraje volby kdokoliv, bude muset najít způsob, jak získat do státního rozpočtu 100 miliard korun. Vítěz se nevyhne zvyšování daní, zde se doporučuje zvýšit ty nepřímé, jako je třeba spotřební daň. Odborníci doporučují i škrty v mandatorních výdajích.

Evropská unie
Zdroj: ČT24