Pracovní agentury se bojí o svou budoucnost

Ostrava/Olomouc - Pracovní agentury mají obavy z novely zákona o zaměstnanosti. Některé budou muset skončit. Ministerstvo práce totiž hodlá zvýšit poplatky za licence a zavést každoroční placené zkoušky. Chce zlikvidovat agentury, které nedodržují předpisy. Novela ale postihne všechny. A nezaměstnaným nebo studentům ubudou možnosti najít práci. Ministerstvo si ale trvá na svém, že připravované změny jsou nutné.

Připravované změny zákona o zaměstnanosti mohou zkvalitnit, omezit, ale i zlikvidovat agentury práce. „Novela by měla přispět k eliminaci agentur, které nedodržují předpisy či je obcházejí nebo zneužívají své klienty, často cizince,“ uvedla mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová. Změny ale zasáhnou všechny agentury, nepoctivé i ty slušné, nadnárodní i regionální. „Ministerstvo místo aby kontrolovalo podle něj špatné agentury, které porušují předpisy, pokutovalo je nebo odebíralo licence, tak pro všech 2200 agentur práce chystá další přísnější podmínky, odborné zkoušky a hlavně brutální zdražení,“ rozčiluje se Radovan Burkovič z ostravského Job Centra.

Dosavadní poplatky za licenci se mají až ztrojnásobit a nově budou muset agentury každý rok zaplatit zkoušky. Náklady agentur půjdou po novele do statisíců. V okolních zemích přitom agentury státu neplatí nebo jen symbolický poplatek. „Ten rozdíl je opravdu veliký, vzhledem k tomu, že funguji jako malá personální agentura, tak ta zátěž bude zásadní,“ stěžuje si i majitelka malé agentury z Olomouce Vendula Volfová.

Podle mluvčí ministerstva Štěpánky Filipové se na zvýšení poplatků shodla pracovní skupina, která novelu zákona o zaměstnanosti připravovala. Vycházela hlavně z jednání tripartity. Ministerstvo trvá na tom, že podmínky pro agentury práce je nutné zpřísnit a odkazuje na kontroly. K porušování předpisů dochází často. Například ostravský úřad práce loni provedl 31 kontrol, zhruba v polovině případů zjistil porušení zákona. I tak ale úřady říkají, že agentury jsou pro trh práce důležité.

„Určitě nelze házet všechny agentury do jednoho pytle, najdou se mezi nimi samozřejmě i ty, které velice účinně pomáhají nejen zaměstnavatelům, ale také řešit nezaměstnanost,“ tvrdí mluvčí Úřadu práce v Ostravě Svatava Baďurová. U pracovních agentur teď hledají pomoc tisíce lidí a pokud by skončilo více agentur, budou mít nezaměstnaní i ostatní zájemci o brigády méně šancí.

  • Pracovní agentura autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1410/140913.jpg
  • Poplatky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1410/140915.jpg
  • Pracovní agentura autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1410/140914.jpg