Stávku odborů může zažehnat jen vyškrtnutí novely o DPH ze zákona

Praha - Řadu odvětví českého hospodářství může kdykoliv po 22. únoru postihnout stávka. Výsledky dnešního jednání několika odborových organizací oznámil šéf Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík. Důvodem plánovaného protestu je zdanění zaměstnaneckých výhod, především pak režijních jízdenek. Odboráři se obávají, že by České dráhy mohly benefity pro zaměstnance zrušit. Vyšší daň, která platí od začátku letošního roku, totiž znamená pro zaměstnavatele vyšší náklady. Novela zákona o DPH podle nich navíc neuvádí, z jaké částky se má daň platit. Železničáři platí ročně za takzvanou režijku 250 korun, odbory ale mají obavy, že daň bude nutné odvést z částky 22 tisíc korun, z ceny roční síťové jízdenky. Protest může odvrátit pouze vyškrtnutí sporného ustanovení ze zákona.

Libor Poláček, mluvčí Federace strojvůdců

„Bojíme se, že vysoké zdanění povede ke zvýšení ceny a následně k tlaku na zrušení tohoto benefitu, který nám jako jediný zůstal.“

Jaroslav Pejša, předseda Odborového sdružení železničářů, tvrdí, že se nejedná pouze o zaměstnanecké výhody, paragraf se vztahuje i na závodní stravování nebo slev na zboží. Dotýká se všech odborů a prakticky všech kolektivních smluv v Česku. Tyto smlouvy uzavřené na rok 2010 totiž budou daněny podle zmíněné novely. Na tripartitě se odbory shodly se zástupci státu a zaměstnavateli na vyjmutí bodu, který se právě DPH týká, ze zákona. 

O stávkování rozhodne Poslanecká sněmovna

„Je nyní na rozhodnutí členů Parlamentu, jak se k tomu postaví a zda bude zachován sociální smír,“ uvedl Pomajbík. O tom, zda budou železničáři stávkovat, rozhodne Poslanecká sněmovna, která je zablokovaná. Odboráři ale podle Pejši dají Parlamentu prostor k jednání a doufají, že k takovému kroku nebudou muset sáhnout.

Od 1. ledna platí novela zákona o DPH, podle které je základem daně u poskytovaných benefitů běžná cena na trhu, a nikoliv zaměstnanecká zvýhodněná. Jde o implementaci evropské směrnice. Jak ale několikrát upozorňovalo ministerstvo financí, přijetí směrnice je pro každý stát dobrovolné.