Čína napadla evropská cla na svou obuv u WTO

Ženeva/Peking – Čína dovedla svůj spor o obuv s Evropskou unií až ke Světové obchodní organizaci (WTO). Nelíbí se jí prodloužení antidumpingových cel na dovoz čínské obuvi do Evropy o dalších 15 měsíců, ke kterému se Evropská unie rozhodla v prosinci. Čína označuje tato cla za nelegální ochranářské opatření na podporu evropských výrobců obuvi. Brusel to razantně popírá.

„Cla porušují příslušná pravidla WTO a poškozují legitimní práva a zájmy čínských firem“, uvedl mluvčí čínského ministerstva obchodu. EU však popírá, že uvalená cla jsou protekcionistická a nelegální, a tvrdí, že jednala přísně podle pravidel.

V podání k WTO Čína uvedla, že se bude nejprve s EU snažit o řešení sporu vzájemnými konzultacemi. Pokud se tím spor do 60 dnů neurovná, požádá Peking WTO o ustavení rozhodčího panelu. Jestliže rozhodci zjistí, že EU porušovala obchodní pravidla, mohou Číně povolit, aby na EU uvalila obchodní sankce.

EU: Čína prodává obuv pod výrobními náklady

„Rozhodnutí o opatření bylo přijato na základě jasných důkazů o dumpingu čínských produktů a poškození jinak konkurenceschopného odvětví v EU,“ prohlásil mluvčí evropského obchodního komisaře John Clancy.


Evropská komise předběžným rozhodnutím z roku 2006 a jeho prodloužením z roku 2008 vyhověla stížnosti evropských výrobců obuvi, kteří si stěžovali, že nejsou schopni levným dovozům z Číny a Vietnamu konkurovat. Výrobci ze zemí jako Itálie nebo Polsko také tvrdili, že vlády v Číně a Vietnamu svým výrobcům poskytují subvence, které tamním obuvníkům pomáhají snižovat náklady.

Loni před Vánocemi ministři Evropské unie odhlasovali prodloužení cel na dovoz bot z Číny a Vietnamu o dalších 15. měsíců. K prodloužení se uchýlili i přesto, že jim předtím antidumpingový výbor doporučil, aby to nedělali a že se proti tomuto kroku postavily některé země, například Rakousko a Německo. Dovoz kožených bot z Číny je nyní zatížen clem 16,5 procenta a na dovoz stejných bot z Vietnamu se vztahuje desetiprocentní clo.