Siemens na pražském Zličíně byl rozprodán v dražbě

Praha - Areál továrny Siemens Kolejová vozidla na pražském Zličíně byl rozprodán v dražbě, která skončila minulý týden. Budovy koupila Pražská správa nemovitostí (PSN). Zařízení, které si mateřský Siemens neodvezl, koupila a rozprodala nizozemská aukční společnost Troostwijk. Kupní ceny nechtěla žádná ze společností zveřejnit. Dražba čítala celkem 5000 položek a prodalo se jich více než 95 procent. Dnes o tom informovaly Hospodářské noviny (HN).

Dražby se zúčastnilo tisíc zájemců z Česka, Kanady, Británie, Tuniska i Íránu. Vydražený majetek si nakonec rozdělilo šest z nich. Nejdražší položkou v aukci byla lokomotiva, jejíž cena vystoupala před započítáním dražebního poplatku a daně z přidané hodnoty na 110 000 eur (zhruba 2,9 milionu Kč). V aukci se objevil příhoz i na historickou tramvaj ČKD z roku 1929, nakonec ale prodána nebyla. Firma Troostwijk se rozhodla nabídnout ji muzeu v Česku.

Pražská správa nemovitostí chce z budovy závodu, ve kterém ještě na podzim vznikaly soupravy metra i vlaky, udělat technologický park. Areál má být vyklizen do konce února. Společnost, v níž má podíl i zakladatel zkrachovalého Bankovního domu Skala Václav Skala, předpokládá, že areál převezme v březnu. „Naším cílem je vytvořit z areálu technologický park. V budoucnu bychom rádi areál nabídli k pronájmu firmám, které by jej využily k průmyslové výrobě,“ řekl deníku jednatel PSN Michal Malý.

Společnost Siemens v Česku působí od roku 1990. Ze zličínské továrny se rozhodla odejít předloni kvůli nadbytku výrobních kapacit pro kolejová vozidla v Evropě. V Česku podle firemních informací patří s 11 000 pracovníky ale stále mezi největší zaměstnavatele. Na Zličíně se v areálu z 80. let vyráběly například vagony pro metro, tramvaje nebo vybavení pro švýcarské dráhy.