Zemědělci doplácejí na nízkou výkupní cenu mléka

Olomouc - Zemědělce v Olomouckém kraji stále trápí nízké výkupní ceny mléka. V prosinci vykupovaly mlékárny jeden litr v průměru za šest korun a šedesát sedm haléřů. Náklady na jeho výrobu se přitom podle farmářů pohybují kolem osmi korun padesáti. Chovatelé krav tak měsíčně dále prodělávají tisíce korun. Někteří z nich se snaží alespoň část mléka prodat prostřednictvím automatů. Zemědělci teď chtějí vyčkat, jak se situace na trhu s mlékem vyvine. Žádné protestní akce zatím nepřipravují.

Zemědělské družstvo v Zábřehu patří v regionu k těm větším. Přesto i zde již pocítili problémy, které trh s mlékem více než rok provází. „Ztrácíme měsíčně pět set tisíc korun,“ řekl Bohuslav Seidl, předseda představenstva z Agrodružstva v Zábřehu. Zábřežští proto koupili automat na mléko a část své produkce v něm nyní prodávají. „Jedná se o syrové kravské mléko, které není žádným způsobem upraveno,“ prohlásil Seidl. Zákazníci si mléko z automatu pochvalují. „Mléko je velice chutné, plné smetany,“ podotkla jedna ze zákaznic.

Ministerstvo zemědělství myšlenku automatů podporuje

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Podle odborníků jsou však automaty jen dílčím řešením. Zemědělské podniky sice jejich prostřednictvím prodají denně třeba dvě stě litrů mléka za dvojnásobek výrobní ceny, ale stále jim zbývají další tisíce litrů, které musí mlékárně prodat hluboko pod cenou. „Automaty nevyřeší problém mléčného trhu, ale umožní některým zemědělcům, kteří se nacházejí poblíž velkých měst, zlepšit ekonomiku mléka,“ míní ředitel Okresní agrární komory Šumperk Radek Musil. Ministerstvo zemědělství rovněž mléčné automaty podporuje.

Ještě v roce 2008 prodávali zemědělci litr mléka v průměru za osm korun a čtyřicet haléřů. Loni jim mlékárny vyplatily jen něco málo přes šest korun. Farmáři doufají, že letos půjde cena mírně nahoru – mnohé z nich to už ale nezachrání. „Já si myslím, že rušení chovů bude pokračovat,“ tvrdí Musil. Ministerstvo zemědělství se mléčnou krizi snažilo zažehnat řadou podpůrných opatření. Od loňského podzimu se podle mluvčího Petra Vorlíčka situace na trhu s mlékem pomalu zlepšuje, což prý svědčí o tom, že se tato oblast dostává z nejhoršího.