Boj s lichvou začíná pozdě

Praha – Omezení úroků u spotřebitelských úvěrů je asi nejznámější pasáž připravovaného zákona proti lichvě, podle odborníků ale nemusí zastavit skutečné lichváře. Právě naopak – skončit by u nich mohlo ještě více lidí. Když ale poslanci představili návrh zákona, který obsahuje zastropování úroků, odborníky nenadchli. A to včetně členů pracovní skupiny zřízené při ministerstvu financí.

Dveře dluhových poraden se v posledním roce prakticky nezavřely. Kliku si podává jeden klient za druhým. Do problémů se navíc nedostávají jen nejnižší sociální vrstvy. „Typický klient, který k nám loni přicházel, byla většinou mladá rodina kolem 33 let. Chtěla bych říct, že čistý měsíčně příjem kolem 18 tisíc a dluhy kolem 700 tisíc u třinácti věřitelů,“ vysvětluje ředitelka sdružení SPES Andrea Běhálková.

V praxi by se firmám nevyplatilo za regulovaný úrok půjčovat rizikovějším klientům a ti by se ještě více obraceli na lichváře, jehož RPSN nepodléhá žádné regulaci. K podobnému závěru došla také studie, kterou si nechala zpracovat britská vláda v roce 2004, když připravovala podobnou regulaci. Nakonec od ní ale upustila.

Reportáž Michala Keborta (zdroj: ČT24)

„Určitě zastropování sankcí ve výši 1,5 násobku jistiny je velmi zajímavý a rozumný návrh,“ říká koordinátor z nadace Člověk v tísni Daniel Hůle. Podle dluhových poradců je vítanou změnou i zpřísnění rozhodčích doložek, které klienty zbavují soudní ochrany a nevedou je vždy k objektivním rozhodcům. Přesto experti dodávají, že boj s lichvou začíná v Česku pozdě.