Masokombinát Klatovy chystá propouštět

Klatovy – Šumavský masokombinát v Klatovech chystá propouštění všech 161 zaměstnanců. Firma oznámila hromadné propouštění k 28. únoru klatovskému úřadu práce. Podobná situace hrozila ve firmě i loni. Těsně před uzavřením podnik na začátku roku převzal nový majitel a výrobu udržel. „Oznámení ještě neznamená, že podnik skutečně na konci února propustí všechny lidi a skončí,“ řekl prokurista a většinový vlastník firmy Jaroslav Komora.

„To není otázka, že by společnost Šumavský masokombinát byla insolventní, akorát se může stát, že prostě nebude mít kde podnikat,“ konstatoval Komora. Hlavním problémem je podle něj v tom, že masokombinát je majitelem veškerého movitého vybavení, ale nemá peníze na koupi budov. „Nastala situace, kdy jsme povinni investovat do objektů a zařízení, která nám nepatří,“ dodává.

Práci budou lidé hledat obtížně

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

„Pokud by skutečně masokombinát propustil všechny lidi, práci by hledali obtížně. Na Klatovsku bylo na konci prosince bez práce 4383 lidí, míra nezaměstnanosti dosáhla 9,51 procenta,“ řekl Josef Holeček z úřadu práce. Volných míst bylo v nabídce jen 287. „To je jedna z nejmenších nabídek volných míst, jakou jsme v posledních letech měli,“ konstatoval.

Masokombinát převzala na začátku roku 2009 plzeňská firma Spin. Předseda dozorčí rady masokombinátu Jaroslav Komora loni v dubnu řekl, že masokombinát pokračoval v plné výrobě bez přerušení provozu. „První měsíc byl velmi krušný, za březen byl poprvé v mírném zisku a od dubna profit roste,“ uvedl tehdy.