Zájem o leteckou dopravu loni rekordně klesl

Ženeva - Zatím nejhorší propad poptávky po osobní letecké přepravě zažily v loňském roce světové aerolinky. Podle Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) loni klesla poptávka po osobní přepravě o 3,5 procenta a nákladní přeprava dokonce o 10,1 procenta. Průměrná obsazenost letadel činila 76,5 procenta. U nákladní přepravy však nebyla vytíženost letadel ani poloviční, činila v průměru 49,1 procenta.

Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu rovněž potvrdilo, že příští rok čeká ztrátu celého odvětví 5,6 miliardy dolarů (103,8 miliardy korun). Za letošní rok mají ztráty aerolinek podle dřívějších vyjádření činit 11 miliard dolarů.

Giovanni Bisignani, generální ředitel IATA

„Podle poptávky se rok 2009 zapíše do historických knih jako nejhorší rok, který kdy průmysl zažil.“

Poptávka se na konci roku vzpamatovala

Ovšem pokles poptávky po osobní letecké přepravě koncem roku zmírnil. Výnosy i tak zůstaly pět až deset procent pod úrovní z roku 2008. „Tempo zlepšení příjmů bude ještě mnohem pomalejší než růst poptávky, který začíná být vidět,“ dodal Bisignani.

Přeprava nákladů se v samotném prosinci zvýšila meziročně o 24,4 procenta a vytíženost činila 54,1 procenta. Poptávka po osobní přepravě pak stoupla o 4,5 procenta a obsazenost letadel činila 77,6 procenta. IATA však upozornila, že k vysokému růstu přispěly mimořádně slabé údaje za prosinec 2008.

IATA zahrnuje zhruba 230 leteckých společností, které se na celkové mezinárodní letecké přepravě podílejí 93 procenty. Statistika sdružení nezahrnuje vnitrostátní přepravu.

Letadlo
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org
Vydáno pod