Řecko chce, aby mu Čína pomohla se zadlužeností

Atény/Peking – Řecko zkouší zlákat Čínu, aby mu pomohla s jeho fiskální krizí a s financováním prudce rostoucího státního dluhu. Atény chtějí Pekingu prodat vládní dluhopisy v ceně až 25 miliard eur, tedy za 653 miliard korun. Řecký ministr financí Jorgos Papakonstantinu zájem země o využití vysokých čínských peněžních rezerv potvrdil.

Prodej řeckých dluhopisů čínské Státní správě deviz, která spravuje devizové rezervy v hodnotě 2,4 bilionu dolarů, již začala předběžně domlouvat americká banka Goldman Sachs. Peking však zatím s koupí řeckých obligací nesouhlasí, uvádějí Financial Times. Nejmenovaná čínská banka ale stojí o získání strategického podílu v největší řecké bance National Bank of Greece. To zase odmítají Atény.

Řecko tento týden úspěšně prodalo první emisi dluhopisů. Příští měsíc se země chystá vydat další dluhopisy. Ministr Papakonstantinu navštíví v rámci turné k propagaci řeckých dluhopisů Spojené státy a Asii včetně Číny. „V Číně je k dispozici spousta likvidity a velké finanční zdroje. Čína proto bude součástí turné,“ řekl ministr.

Řecko žádá Čínu o pomoc (zdroj: ČT24)

Deficit Řecka činí 12,7 procent HDP

Do potíží se zadlužeností se Řecko dostalo na konci loňského roku, kdy mu kvůli odhalení výrazně vyšších rozpočtových deficitů snížily úvěrová hodnocení všechny tři hlavní světové ratingové agentury. Náklady na obsluhu řeckého dluhu rapidně vzrostly. Řecko nyní plánuje srazit deficit z loňských 12,7 procenta hrubého domácího produktu pod tři procenta do roku 2012.