Ekologové brojí proti plánované sluneční elektrárně

České Budějovice - V jižních Čechách se rozhořel spor o obří solární elektrárnu, kterou chce postavit ČEZ. Kupodivu se proti ní postavili ekologové a záměr kritizují. Pole fotovoltaických panelů o rozloze 80 fotbalových hřišť by podle nich bylo neúnosným zásahem do krajiny. V minulosti proti fotovoltaice energetický gigant sice brojil, teď ale i ta největší středoevropská zařízení vypadají vedle projektu ČEZu jako trpaslíci. Přípravné práce neovlivnil šestistupňový mráz, ani sněhová kalamita, která zasáhla právě nejexponovanější místa.

Zatím je to jen zdánlivě nekonečné oplocené a hlídané pole. Projekt už má ale jasné obrysy. Solární články zaberou dvě částečně oddělené plochy a zasáhnou do území jednoho městysu a jedné obce. Každá z ploch je asi stejně velká jako celé centrum Českých Budějovic. „Je jasné, že tohle je velmi, velmi velká stavba,“ přitakává starosta Ševětína Přemysl Částa (nez.).

Kolik bude fotovoltaická superlektrárna stát, ČEZ zatím nesdělil. Prodělat by na ní ale neměl – sáhne si na cenu garantovanou státem, navíc potřebuje zdroj pro nabízenou ekologickou elektřinu. „Není to sice úplně nejlepší cesta k diverzifikaci energií, na druhou stranu je vnímáme mnohem lépe než investice do jaderných nebo uhelných zdrojů,“ tvrdí Eduard Sequens z ekologického sdružení Calla.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Ekologové: Solární elektrárna naruší krajinný ráz

Všichni ekologičtí aktivisté si to ale rozhodně nemyslí. Čtyři sdružení koncem loňského roku vyzvala vládu, aby zastavila stavbu nových velkých fotovoltaických elektráren mimo průmyslové zóny. „Hlavní důvod je to, že se ničí krajinný ráz. Ničí se česká krajina,“ podotýká ekologická aktivistka Dagmar Kjučuková.

I přes snahu aktivistů by letošní rok měl být z pohledu solární energetiky v Česku rekordní. Distributoři E.ON i ČEZ počítají s připojením asi tisícovky velkých slunečních elektráren. Důvodem boomu je ve srovnání s okolními zeměmi absence kvót, případně vyšší výkupní cena solární elektřiny.

Vydáno pod