Belgické pivo dochází, InBev stávkuje

Lovaň – V Belgii začínají docházet zásoby tamního piva. Třeba Stella Artois nebo Leffe se začínají stávat nedostatkovým zbožím kvůli stávce zaměstnanců pivovaru Anheuser Busch InBev. Již čtrnáct dní tímto protestem stávkující vyjadřují nesouhlas s plánovaným propouštěním. V úterý večer zkrachovalo i druhé kolo vyjednávání mezi vedením podniku a odbory, konec stávky tak zůstává v nedohlednu.

Zaměstnanci největšího světového výrobce piva Anheuser Busch InBev blokují belgické závody pivovaru. Do fabrik tak nemohou suroviny, ven se nedostanou ani hotové výrobky. „Snažíme se vysušit celou společnost. Barům a supermarketům dochází pivo. Víme, že InBev hodně poškozujeme. Lovaň například vyrábí mnoho piva na export a tato distribuce není také možná. Takže to způsobí mnoho problémů,“ prohlásil nekompromisně zástupce odborářů Kris Croonenborghs.

Marc Sparmont, odborář

„Pokud manažeři okamžitě neustoupí od celého restrukturalizačního plánu, budeme v našich akcích pokračovat. Už toho máme dost!“

Pivní stávka v Belgii (zdroj: ČT24)

InBev drží na belgickém trhu s pivem 57procentní podíl. Belgické supermarkety již začínají upozorňovat na velmi nízké zásoby jeho piva. „Od středy budeme čelit problému,“ uvedla mluvčí společnosti Carrefour Belgium. Supermarkety proto začínají domlouvat náhradní dodávky s konkurencí pivovarnického gigantu.

Proč zaměstnanci InBevu stávkují?

Odborům a zaměstnancům InBevu se nelíbí, že se největší pivovarnický gigant světa rozhodl zrušit v západní Evropě zhruba 10 procent míst. O práci by tak v Belgii a Německu přišlo zhruba 300 lidí, další propouštění by následovalo ve Francii, Lucemburku, Nizozemí a ve Velké Británii. Část administrativních služeb plánuje InBev přesunout do České republiky a do Maďarska, kam své pivo hojně vyváží.

InBev restrukturalizaci zdůvodňuje poklesem spotřeby piva v západní Evropě. Například v Belgii se propadla od roku 2000 zhruba o 20 procent. Vedení přitom věří, že se pro lidi, kteří přijdou o práci, najde jiné řešení než úřad práce. „Jednáme o 150 předčasných důchodech a 70 dovolených na dalších místech, což by mělo pokrýt většinu z 299 oznámených výpovědí,“ informoval mluvčí InBevu Karen Coeck.

Světová jednička na trhu s pivem - Anheuser Busch InBev - vznikla v roce 2008, když se InBev spojil s americkým pivovarem Budweiser. Spojení ale nastartovalo rozsáhlou restrukturalizaci spojenou s radikálními škrty v nákladech a snižováním dluhů.