Nová Bezděkova komise začala řešit důchodovou reformu

Praha – Dnes se poprvé sešel tým, který má na popud ministra financí Eduarda Janoty připravit pro budoucí vládu návrhy, jak postupovat při reformě českého důchodového systému. V jeho čele opět stanul Vladimír Bezděk, který podobnou práci dělal už v roce 2005 podle zadání tehdejších parlamentních stran. Práce tehdejší Bezděkovy komise ale přišla vniveč, protože politici se k žádným rozsáhlejším změnám neodhodlali.

„Bavili jsme se hrubě o harmonogramu a směrech činnosti toho týmu,“ shrnul Bezděk ve stručnosti program první schůzky. Členové komise podle něj počítají s odbornou podporou ministerstev financí i práce a sociálních věcí. Kromě něj jsou členy týmu třeba například analytik společnosti Partners Pavel Kohout, Jiří Rusnok z Asociace penzijních fondů či bývalý šéf České správy sociálního zabezpečení Jiří Hoidekr.

Prvním krokem týmu bude aktualizace výstupů první komise z roku 2005. Tehdejší závěry jasně ukázaly, že současný průběžně financovaný systém penzí je dlouhodobě neudržitelný. „Je potřeba začít budovat zejména pro generaci dnešních třicátníků nějaké rezervy do budoucna, protože právě oni budou nejvíc zasaženi postupnou demografickou změnou,“ shrnuje dřívější doporučení Jiří Rusnok.

Vladimír Bezděk

„V žádné vyspělé ekonomice nezávisí zabezpečení obyvatel na stáří pouze na státním důchodovém systému.“

Nový Bezděkův tým proto začne připravovat několik variant reformních kroků, které by bylo možné uskutečnit s ohledem na vývoj veřejných financí. Nakonec by měli členové komise do konce května zhodnotit výhody a nevýhody navržených scénářů. Bezděk hodlá výsledná zjištění průběžně zveřejňovat na internetu. Měla by sloužit zejména jeho nástupci, aby mohl z výstupů komise vycházet při rozhodování o dalších krocích v oblasti reformy penzí.

Levice reformu odmítá

O osudu reformy ale rozhodnou výsledky květnových voleb. Současný systém, kdy důchody financují pracující, chce totiž levice v čele s ČSSD udržet. „Tady přece důchodová reforma probíhá od roku 1995, kdy byl schválen zákon o důchodovém pojištění a každá vláda k tomu něco přinesla. Důchodový věk se prodlužuje, i za naší vlády se zvýšil,“ podotkl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Sociální demokraté se navíc snaží pro letošní rok sněmovnou protlačit jednorázový příspěvek seniorům ve výši 2 400 korun. „Výdaje v domácnostech důchodců se vyvíjejí trošku jinak než u zbytku populace,“ dodává předseda socialistů Paroubek.

Pochyby kolem důchodové reformy a nového expertního týmu mají také komunisté. "I ten odborný tým se dá sestavit z různých úhlů pohledu, a jestliže bude sestaven z jedné názorové skupiny, a to z té, která vidí věci katastroficky a chce je řešit na úkor lidí, potom ten výsledek nemusí být vždycky přijatelný.

ODS chce nezadluženou budoucnost

Po nastartování radikální změny důchodového systému naopak volá ODS, lidovci nebo TOP 09. Podle občanských demokratů by se měla rozjet do roku 2012. Chceme nabídnout lidem nezadluženou budoucnost, chceme jim nabídnout práci a chceme firmám připravit podmínky pro další podnikání," uvedl místopředseda ODS Petr Nečas.

Petr Nečas (ODS):

„Jsme přesvědčeni, že důchodová reforma musí pokračovat, nesmí se zastavit, jinak odsuzujeme lidi z generace dnešních čtyřicátníků a mladší, že pokud se budou spoléhat pouze na státem financovaný průběžný systém, budou odsouzeni k důchodu v chudobě.“


Nutnost důchodové reformy zdůraňuje také ekonom Michal Mejstřík. „Pokud se nepodaří zabrzdit některé trendy, například že podíl v populace straší 65 let dosáhne v roce 2060 33 procent, vedlo by to k tomu, že by důchody mimořádně klesaly,“ varoval ve studiu České televize.

Mírné změny již byly zavedeny

Od začátku letošního roku už v Česku platí první fáze reformy, kterou prosadila ještě vláda Mirka Topolánka. Nárok na penzi Čechům nově vznikne až po odpracování 26 let. Tato podmínka by se měla nadále zpřísňovat až do roku 2018, kdy bude nutné pracovat 35 let, aby se člověk mohl z penze těšit. Postupně se bude zvyšovat také věk odchodu do penza až na 65 let.