ODS chce jednotnou sazbu DPH

Praha – Necelých pět měsíců před volbami oprášil Mirek Topolánek jeden z velkých taháků, se kterými jeho ODS vyhrála už volby v roce 2006: jednotnou daňovou sazbu DPH. Stát by na jednotné sazbě DPH vydělal až ve chvíli, kdy by její sazba činila sedmnáct procent. ODS ale bude mít problém svou vizi jednotné DPH prosadit. Jednoznačně proti sjednocení DPH jsou ČSSD i komunisté. „ODS se zvýšením DPH na potraviny a léky v žádném případě nepomůžeme,“ říká místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Topolánkova podmínka, aby stát na sjednocení DPH neprodělal, znamená přijmout jednotnou sazbu DPH minimálně sedmnáct procent. „Naším ideálem je hodnotná DPH patnáct procent, ale při současném stavu veřejných financí si ji nemůžeme dovolit. Je zřejmé, že pod sedmnáct procent se v příštích letech nedostaneme,“ upřesňuje Topolánkův stínový ministr Martin Kocourek.

Snížená DPH, kterou chce ODS zvýšit, se ukázala v době krize jako jedna z nejstabilnějších daní, na niž se může rozpočet (na rozdíl od daní z příjmů) vždycky spolehnout. Na druhou stranu by ale zvýšení nižší sazby DPH o sedm a více procent citelně zdražilo jídlo, léky, ale i třeba veškerou hromadnou dopravu. Zároveň s tím by ale díky mírnému snížení základní sazby DPH klesla cena většiny zboží. Třeba cena elektřiny, bot, oblečení, benzinu a nafty, kosmetiky nebo prášků na praní.