Na sluneční elektrárny nesvítí - zasypal je sníh

České Budějovice – První část fotovoltaických elektráren, které vyřadila z provozu sněhová kalamita, se podařilo znovu připojit do sítě až včera. Vypadla jich drtivá většina z víc než tří tisíc, které v Česku zatím jsou. Sníh ze solárních panelů musejí správci odklízet ručně. Do dnešního dne napočítali ztráty způsobené sněhovou kalamitou ve výši přes 10 milionů korun.

Kalamita na kratší i delší dobu odstavila prakticky všechny české solární elektrárny. Byla mimořádná – sníh padal nejvíc tam, kde s ním projektanti příliš nepočítali. Výpadek solárních elektráren pocítila i přenosová síť. Výkyv ale nebyl příliš velký, odstávka jediného jaderného bloku zatíží soustavu asi šestkrát víc. „Je to scénář, na který jsme připravení, výpadek těchto zdrojů jsme vykrývali pomocí standardních prostředků,“ uvedla mluvčí ČEPS Pavla Mandátová.

Do plánů na stavbu dalších fotovoltaických elektráren kalamita příliš nezasáhne. Nejvíc jich má vyrůst znovu na jižní Moravě a v jižních Čechách v místech, kde od pátku do pondělka sněžilo víc než na horách. Třeba u Českých Budějovic chce společnost ČEZ postavit superelektrárnu o velikosti zhruba osmdesáti fotbalových hřišť.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)