Čínští spekulanti bohatnou na česneku

Peking - Hlad Číny po surovinách rozkolísává jejich ceny na světových burzách. Teď přímo explodovaly ceny čínského česneku. Je totiž považován za lahůdku i lék. Jeho loňskou špatnou úrodu využili spekulanti a vyhnali cenu až o dva tisíce procent. Nárůst cen nepřekvapil pouze zákazníky. Finanční experti tvrdí, že v růstu cen letos česnek překonal zlato, měď nebo ropu.

Počátkem letošního roku skoupilo několik set čínských obchodníků prakticky celou loňskou úrodu a kontrolují teď v Číně jeho ceny. A protože Čína produkuje dvě třetiny světového česneku, ovlivňují tak i ceny globální.

Ve státním televizním vysílání se překupníci česneku chlubí, jak za krátkou dobu zbohatli. Kvůli finanční krizi se letos vysázelo česneku méně a jeho poptávka vzrostla i mylnou informací, že česnek je prevencí proti prasečí chřipce. Mnoho čínských podnikatelů sedí na obrovských zásobách hotovosti, ale kvůli přísným zákonům existuje jen málo možností peníze investovat, poznamenává pekingský zpravodaj ČT Tomáš Etzler.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Nakupující v Pekingu za paličku česneku zaplatí desetkrát víc než loni. U pultů s česnekem proto většinou nikdo není. Kilo stojí 27 korun, a to je v Číně za běžnou základní potravinu hodně peněz, říká Etzler. Hospodářští odborníci a prodavači tady na trhu se ale shodnou, že vysoké ceny vydrží minimálně ještě jeden rok.

Čína byla loni největším vývozcem na světě

Čína se loni stala největším exportérem na světě. Podle předběžných čísel předstihla Německo a vyvezla zboží za 1,2 bilionu dolarů. I přes celosvětovou finanční krizi je o její levnou obuv, hračky, oděvy nebo nábytek stále zájem. Čína už v minulém roce překonala Spojené státy v prodejnosti aut a podle analytiků brzy vystřídá Japonsko na pozici druhé největší ekonomiky světa.

Zpracování česneku
Zdroj: ČT24