Státní dluh přesáhl bilionovou hranici

Praha – Státní dluh České republiky se v loňském roce zvýšil o téměř 179 miliard na 1,178 bilionu korun. Na každého Čecha tak připadá dluh přes 112 tisíc korun. Předloni stát zvýšil dluh o 107 miliard korun. Ministerstvo financí uvedlo, že vzhledem ke světové finanční krizi a tím i vyšší výpůjční potřebě vlády byly překročeny vyhlášené cíle finančního programu. „Děsivé je tempo, s jakým se zvyšuje,“ upozorňuje hlavní ekonom Patria David Marek.

Státní dluh tvoří dluhy centrální vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Státní dluh je financován pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo například půjčkami od Evropské banky. V samotném čtvrtém čtvrtletí roku 2009 se dluh zvýšil o 10,5 miliardy korun.

Důvodem růstu dluhu jsou mimo jiné domácí emise státních dluhopisu v celkové výši 203 miliard korun. Plány ministerstva přitom původně počítaly s maximálně 125 miliardy korun. „Čistá emise státních dluhopisů za rok 2009 činila 103 miliard korun,“ dodalo ministerstvo financí.

Reportáž ke státnímu dluhu (zdroj: ČT24)

Na zahraničních trzích si vláda loni půjčila 54,7 miliardy korun. Vláda rovněž během roku 2009 čerpala půjčky od Evropské investiční banky ve výši 11,9 miliardy korun. Nárůst objemu peněžních instrumentů v oběhu loni činil 9,4 miliardy korun.

Stát si bude dále půjčovat

Krátkodobý státní dluh klesl v průběhu roku 2009 o tři procentní body na 14,7 procenta, čímž byla podle ministerstva udržena cílová hranice dvacet procent. Průměrná splatnost státního dluhu klesla ke konci roku na 6,5 roku a pohybovala se tak v plánovaném intervalu mezi 5,5 až sedmi roky.

V letošním roce si chce ministerstvo financí půjčit 280 miliard korun a v roce 2011 téměř 306 miliard. Vyplývá to ze strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2010.