Čína prý ukradla software, kterým doma cenzuruje internet

Los Angeles – Americká softwarová firma Cybersitter LLC zažalovala Čínu a sedm výrobců počítačů u federálního soudu v Los Angeles za nelegální kopírování svého softwaru. Cybersitter žádá náhradu škod ve výši 2,2 miliardy dolarů. Software pomáhá rodičům filtrovat internetový obsah tak, aby se děti nedostaly ke stránkám, které jsou pro ně nevhodné.

Čína měla zkopírovat kód ze zmíněného softwaru a zahrnula ho do softwaru, který Číňanům brání v přístupu k tématům, která jsou podle tamní vlády politicky nepřípustná. Firma se ale soudí i s dalšími firmami. Mezi ně patří Sony, Toshiba či Lenovo. „Myslím, že jsem doposud neviděl tak očividnou krádež,“ uvedl Gregory Fayer, který v případu právně zastupuje Cybersitter.

Čínští výrobci softwaru zřejmě stáhli program ze serveru Cybersitteru a zkopírovali přes tři tisíce jeho řádků do svého programu Green Dam Youth Escort, který zřejmě v zemi slouží k internetové cenzuře. Bez tohoto programu se počítače v Číně nesmějí prodávat. Jde prý o blokaci násilného a nemravného obsahu. Podle analytiků ale software blokuje i politicky citlivá témata.