Ústecká Spolchemie se zbavuje nemovitostí

Ústí nad Labem - Ústecká chemička Spolchemie se začíná zbavovat nepotřebných nemovitostí. Prodej těch, které Spolchemie bezprostředně nepotřebuje, je součástí záchranného projektu na finanční ozdravení podniku. Další podrobnosti, například o hodnotě prodávaných nemovitostí, firma zveřejní až v příštím roce. Mezi k prodeji nabízenými nemovitostmi je také budova hlavního sídla v Ústí nad Labem.

Spolchemie letos kvůli dopadům ekonomické krize jen těsně unikla insolvenci. Zachránila ji dohoda s bankami, kterým dluží 2,77 miliardy korun. Záchranný plán chemičky předpokládá v příštím roce úsporu 300 milionů korun a zvýšení obratu o miliardu. Spolchemie už zrušila 200 z 950 pracovních míst, plánuje také odložení některých investic.

Nabídkou připravených nemovitostí už firma pověřila realitní kancelář. Na základě dohody s bankami má výnos z prodeje menších objektů posílit finanční hotovost firmy. Výnos z prodeje větších celků bude individuálně řešit s bankami.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Prodej sídla budí obavy historiků

Někteří historici se prodeje ředitelského mrakodrapu obávají. Nový majitel může podle nich případnými stavebními úpravami památce ublížit. Architekt Matěj Páral soudí, že nejlepší ochranou prvního mrakodrapu v bývalém Československu by bylo vyhlášení kulturní památkou. Stavba už na zápis do seznamu kulturních památek čeká, památkáři tak ale kvůli nabídce k prodeji v současnosti učinit nemůžou. „Tyto obavy jsou přehnané a zatím ničím podložené,“ říká památkář Petr Hrubý. Realitní makléř Miloš Burýšek rovněž soudí, že nový majitel bude chtít vydělávat především na nájemném, a ne utrácet za další stavební úpravy.

Loni dosáhly tržby Spolchemie pěti miliard korun při zisku 100 milionů korun. Za první letošní pololetí se firma propadla do ztráty 37 milionů korun. Zvýšení obratu chce vedení společnosti dosáhnout novou marketingovou kampaní zaměřenou na evropské odběratele. Kvůli krizi a nedostatku peněz na podporu prodejů Spolchemie letos část zákazníků ztratila. Její podíl na evropském trhu s pryskyřicemi, které jsou její hlavní komoditou, poklesl z deseti na pět procent. Plán předpokládá, že se firmě již na začátku příštího roku podaří podíl získat zpět.