Malí podnikatelé už nemusí vyplňovat knihu jízd

Praha - Povinnost vyplnit knihu jízd po každé cestě autem už neplatí. Ale jen pro živnostníky a malé podnikatele. Ti si od nového roku podle novely zákona mohou vybrat a místo knihy do nákladů započítat měsíční paušální odpočet. „Tento odpočet budou moci využít až v případě tří automobilů, které používají k podnikání,“ upřesňuje Tomáš Bartovský, mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu. I nadále knihy jízd musí vést všichni plátci DPH.

Podle šéfa Sdružení podnikatelů a živnostníků je ale možnost zrušit knihu jízd výhodná jen pro někoho. „Výhodná je pro ty podnikatele a živnostníky, kteří najíždějí málo kilometrů, máme spočítáno, že přibližně 800 kilometrů měsíčně,“ radí Bedřich Danda.

Takoví podnikatelé si nebudou muset schovávat ani účtenky za benzín nebo naftu, případně za parkovné. Podle ministerstva financí to ale budou raději dělat stejně dále a administrativa jim neubude.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

„V konečném důsledku to dopadne tak, že si bude odkládat účtenky, na konci roku si to spočítá a rozhodne se podle toho, co bude podle něj výhodnější,“ říká Peter Chrenko, náměstek ministra financí.

Kniha jízd byla vyhlášena jednou z největších absurdit roku

Knihy jízd vyhlásili živnostníci a malí podnikatelé v anketě Absurdita roku za jednu z největších hloupostí, které jim ztěžují život. Jejím zrušením se podle ministerstva průmyslu a obchodu může ušetřit až 850 milionů korun.