Cena zlata roste nepřetržitě už deset let

New York/Praha - Podle větší části analytiků se cena zlata na světových trzích zvyšuje nepřetržitě už skoro deset let a výjimečný zřejmě nebude ani letošní rok. Mezi dosavadní důvody růstu ceny kovu patří podle analytiků mimořádně expanzivní měnová politika, která povede k inflaci, a kvůli slábnoucímu dolaru i zájem o zlato ze strany některých centrálních bank, hlavně v Asii. Zlato do svých portfolií zařazuje také stále více investorů.

„Zlato se těší dlouhému a úctyhodnému růstu. Od cyklického minima blízko 255 dolarů za unci v dubnu 2001 se jeho cena zvýšila už asi o 380 procent na nový rekord nad 1 225 dolary,“ řekl hlavní analytik trhu drahých kovů ve společnosti Rosland Capital Jeffrey Nichols. „Pokud jde o rok 2010, nebude nic překvapivého, když cena vystoupí na 1 500 dolarů,“ dodal.

Názory na to, kde by mohla být cena zlata do roka, se ale dost liší. Drtivá většina analytiků nicméně počítá s růstem ceny, nikoli s poklesem. Například analytici investiční banky Goldman Sachs nedávno zvýšili cílovou cenu z 960 na 1350 USD/oz. Někteří analytici si myslí, že cena vystoupí až na 2 000 dolarů.

Loňský rok byl devátým v řadě, kdy zlato přineslo investorům zisky. Takovým výsledkem se nemůže pochlubit žádná jiná komodita, ať jsou to cenné papíry, měny, suroviny či potraviny. S dalším růstem ceny ale zřejmě budou spojena i mnohem větší rizika než dosud, a vydělat na růstu ceny zlata proto bude mnohem složitější.

K růstu cen zlata loni přispíval pokles kurzu dolaru, už během roku se ale ukázalo, že slábnoucí dolar není zdaleka hlavním důvodem, proč se ceny zlata zvyšují. Dolarový index za celý rok oslabil jen asi o čtyři procenta, zatímco cena zlata se zvýšila o 25 procent. Žlutý kov, jak se zlatu jinak říká, do svých portfolií zařazuje stále více investorů. Jednak se snaží více rozložit skladbu aktiv, jednak se brání proti inflaci, se kterou později počítají.

Vydáno pod