USA schválily clo na potrubí, Čína si to ale nenechá líbit

Washington – Americká Komise pro mezinárodní obchod (ITC) dnes s konečnou platností uvalila na dovoz čínského potrubí pro čerpání ropy cla, která mají vyrovnávat údajné čínské vládní subvence. Jde o dosud největší obchodní zásah USA proti dovozu z Číny z hlediska hodnoty ročního dovozu. Pro cla, která v září navrhlo ministerstvo obchodu USA, hlasovalo všech šest členů komise. Cla se mají pohybovat mezi deseti a šestnácti procenty.

Spojené státy loni dovezly z Číny potrubí pro těžbu ropy za 2,74 miliardy dolarů, což byl více než trojnásobek hodnoty předešlého roku. Za léta 2006 až 2008 se tento dovoz podle ITC zvýšil o téměř 360 procent. Americký dovoz potrubí rostl v důsledku prudkého růstu cen ropy a zvýšené poptávky po zařízení pro těžbu.

Američtí oceláři jsou přesvědčeni, že Čína využívá státních subvencí, a připravuje tak Američany o pracovní místa. O pomoc vládu proto požádala odborová organizace United Steelworkers s firmami U.S. Steel, Maverick Tube a dalšími výrobci ocelových trubek. Dnešní rozhodnutí završuje rok, kdy Spojené státy výrazně zesílily zásahy proti čínskému dovozu. Americké odbory a firmy podaly letos proti čínskému dovozu více než desítku stížností.

Čína se bude proti americkému kroku bránit

Proti kroku, který prestižní britský časopis The Economist označil za „ekonomický vandalismus“, podala Čína stížnost u Světové obchodní organizace (WTO) a čeká se, že se bude tímto způsobem proti americkému ochranářství bránit i nadále. Peking rovněž chystá odvetné kroky a začal prošetřovat, zda se americké automobily na čínském trhu neprodávají za „dumpingové“ ceny.