Mýtné začínají platit i malá nákladní auta

Praha - Od prvního ledna se na českých a moravských dálnicích chystá velká změna. Kromě kamionů totiž začnou platit mýtné i malá nákladní auta. Autodopravcům se proto výrazně zvýší náklady. Obce, které leží podél dálničních tahů, se bojí, že to bude pro řidiče důvod k objížďkám. Dálniční známka na malých nákladních autech se tak stane minulostí a všichni autodopravci ji vymění za elektronickou krabičku. Rozdíl mezi kamiony a náklaďáky se tak maže.

Od 1. ledna 2010 nebudou menší nákladní auta platit paušál, ale cena se bude odvíjet podle toho, kolikrát projedou mýtnou bránou. Cena za kilometr přesáhne dvě koruny a namísto známky za 7000 korun zaplatí dopravce za deset jízd mezi Brnem a Prahou 8000 korun. Za měsíc tak odevzdá státu více peněz než dříve za celý rok.

Igor Janulík, předseda regionální rady Sdružení automobilových dopravců ČESMAD BOHEMIA

„Dopravci to samozřejmě budou přeúčtovávat svým zákazníkům, ti to budou rozpočítávat do svých výrobků, no a v konečné fázi to zaplatí spotřebitel – obyčejný člověk.“

Reportáž Evy Lípové (zdroj: ČT24)

Navíc pokud náklaďáky zrovna nebudou spěchat, bude pro ně výhodnější dálnice objet po vedlejších trasách. Proto se lidé z přilehlých obcí bojí, že nákladní auta začnou jezdit přes jejich město. Stejnou zkušenost totiž mají s velkými kamiony. „Průjezd kamionů je asi o 30 procent vyšší, takže nás to trápí hodně a určitě máme obavy i ze zavedení mýtného pro kamiony nad 3,5 tuny. Počítáme se stejnou situací - zvýší se průjezd těchto kamionů přes naši obec,“ uvedl starosta Staroviček Vladimír Drbola. S Drbolou souhlasí i místostarosta Hustopeč Libor Sadílek: „Pokud bude pro dopravce cesta po průjezdu městem Hustopeče levnější, tak pouhým zamyšlením se nad touto problematikou mně vychází, že průjezd městy bude větší.“

V případě, že se budou dopravci vyhýbat mýtným bránám, doplatí na tuto situaci obce kolem objízdných tras. V opačném případě se zřejmě zdraží dopravované zboží.

Hustý provoz trápí obyvatele Nového Města u Chlumce nad Cidlinou.
Zdroj: ČT24