Rusko otevřelo nový terminál na vývoz ropy, tentokrát do Asie

Moskva – Rusko otevřelo Kozmino, nový terminál na vývoz ropy do Asie. Projekt na Dálném východě stál 60 miliard rublů, tedy zhruba 37 miliard korun. Rusko se snaží rozšířit vývoz energií do více oblastí. Dosud se většina jeho ropného exportu soustředila do Evropy. Kozmino je koncovkou nového ropovodu, který přivádí ropu z velkých nalezišť na východě Sibiře.

Putin dnes spustil naplnění ruského tankeru s ropou pro Hongkong. „Je to pro Rusko významná událost,“ řekl ruský premiér na ceremoniálu. „Je to strategický projekt, který nám dává možnost vstoupit na rostoucí trhy v regionu Asie-Tichomoří,“ dodal. Kozmino uzavírá druhou větev trasy, která se ale ještě musí dokončit. Tento ropovod bude nejspíš dokončen v roce 2012. Do té doby se bude ropa do Kozmina dovážet po železnici.

První úsek ropovodu z Tajšetu do Skorovodina nedaleko hranic s Čínou byl dokončen v minulém měsíci. Ropa touto trasou ale poteče až v roce 2011. Čeká se na propojení ropovodu s potrubními systémy sousedních států. Tento úsek stál 360 miliard rublů a jeho dokončení napomohla únorová dohoda s Čínou. Ta poskytla ruským státním firmám úvěry na 25 miliard dolarů výměnou za dodávky energie na 20 let.