Češi jsou nejpodezíravější národ v Evropě, bojí se odposlechů

Praha – Češi patří k nejpodezíravějším národům v Evropě. Proti odposlechům nechávají české firmy zkontrolovat dvakrát větší plochu než třeba firmy britské či ruské. Manažeři se obávají o své know-how. Odposlechové zařízení je velice levné. Nejjednodušší se dá pořídit již za tisíc korun. Jeho instalace je velice snadná, i proto firmy specializované na hledání odposlechové zařízení nacházejí takový přístroj v každé padesáté firmě.

V Česku je zcela běžné, že si firma prověřuje i své zaměstnance. Někdo se pak vydává za klienta a skrytou kamerou natáčí dění ve firmě nebo sleduje reakce zaměstnance na jednání. Firma se tak chrání proti ztrátě investic a zbavuje se lidí, kteří jí škodí. Příkladem může být obchodník, který pro svou společnost sjednává zakázku v řádech milionů a těsně před uzavřením se domluví s konkurenční firmou, že jí předá již hotového klienta. Za to obchodník dostane tučnou provizi a jeho společnost utrpí výraznou ztrátu.

K ukrytému sledování se nejčastěji používá malá kamerka, která má vlastní zdroj a nahrává obraz i zvuk. Nahraje asi dvě hodiny záznamu a ten pak ukládá na SD kartu. K dispozici firmy mají audioodposlech, videozařízení či pouze záznam zvuku. Takové zařízení se může nacházet kdekoliv - v opasku, hodinkách, cigaretách, v obalu od žvýkaček, v zásuvce nebo třeba v diáři. Odtud mikrokamera vše zaznamenává pomocí malé dírky o průměru jeden milimetr.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Odposlech není vůbec náročný

Nejlevnější sledovací zařízení třeba v tužce lze pořídit za tisíc korun. Kvalitnější kamery stojí tisíce až desetitisíce korun. Nejenže stojí málo, instalace takového zařízení je poměrně rychlá. Jde-li o odposlechy, opatří se krabička oboustrannou lepicí páskou a prostě se umístí na zadní stranu obrazu či na nábytek. Tam nějakou dobu nahrávají záznam, potom je třeba si je vyzvednout, přetáhnout nahrávku a opět umístit.

Ač se o Češích říká, že jsou podezíraví, na každém hektaru se u nás najde deset štěnic. Firmy dnes nenajímají specializované firmy nárazově, ale upřednostňují dlouhodobou spolupráci. Cena informací je vysoká. Lídr tohoto oboru, firma Probin, letos kontroluje sto kanceláří měsíčně. To je o dvacet procent více než loni. Nejčastějšími společnostmi, které si firmy specializované na hledání odposlechových zařízení najímají, jsou stavební firmy, developerské firmy a firmy z farmaceutického průmyslu. Strach z odposlechu mají ale i magistráty, úřady a ministerstva. Státní správa tvoří už zhruba pětinu klientů.

Dle zákoníku práce je skryté sledování zcela zakázané. Sledování s vědomím zaměstnanců je také omezeno. I když dojde ke spáchání trestného činu, firmy nepodávají trestní oznámení, ale spor si vyřeší samy.

  • Odposlechová zařízení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1327/132631.jpg
  • Odposlechová zařízení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1327/132632.jpg