Za technologie Saabu zaplatila Čína miliony

Peking – Čínská společnost Beijing Automotive Industry Holding Corp (BAIC) zaplatila 200 milionů dolarů (zhruba 3,7 miliardy korun) za některé technologie švédské automobilky Saab, na jejichž koupi se dohodla tento měsíc. Oznámila to dnes firma. Společnost BAIC koupila od Saabu mimo jiné práva na tři automobilové platformy, dvě motorové technologie a dva systémy pro převodovky. Firma bude moci díky této transakci začít výrobu automobilů založených na technologiích Saabu v roce 2011. Osud celé automobilky Saab, jejíž mateřskou společností je americká General Motors (GM), zůstává nadále nejistý.

„Převzetí zahraničních technologií firmou BAIC není zaměřeno pouze na prosté technologie, jako jsou výrobní plány, ale také na manažerské systémy, které BAIC umožní vyvíjet a vyrábět nová kvalitní vozidla,“ uvedla dnes čínská společnost.

BAIC se na koupi technologií dohodla poté, co švédský výrobce luxusních vozů Koenigsegg minulý měsíc odstoupil od dohody o převzetí celého Saabu. GM pak jednalo o prodeji divize s nizozemským výrobcem luxusních automobilů Spyker. Rozhovory však minulý týden zkrachovaly a GM uvedla, že činnost Saabu postupně ukončí. Spyker nicméně o víkendu předložil nový návrh, ke kterému se GM zatím nevyjádřila.