Klaus: Samuelson měl zásadní vliv na ekonomii, méně už na ekonomiku

Praha - Současní ekonomové se nyní ještě intenzivněji baví o přínosu nedávno zesnulého Paula Samuelsona pro ekonomii 20. století. Také Václav Klaus nešetří na jeho osobu superlativy a označuje Samuelsona jako klíčovou osobnost ekonomické vědy od poloviny 40. let a dalších 30 let nejméně. Jeden z klíčových ekonomů 20. století a nositel Nobelovy ceny za ekonomii zemřel 13. prosince ve svém domě v americkém Belmontu po krátké nemoci ve věku 94 let.

Klausova generace se se Samuelsonem poprvé seznámila v polovině šedesátých let, kdy začala postupně ustupovat marxistická politická ekonomie a došlo k budování soudobé ekonomie: „Soudobá ekonomie byla nejpřesvědčivěji a nejjasněji shrnuta právě v mimořádném díle – Samuelsonově slavné učebnici. Kniha byla přeložena do více než 40 jazyků a čerpaly z ní mnohé generace ekonomů,“ vyzdvihuje Klaus Samuelsonovo nejznámější dílo.

Tisícistránková publikace nese název Ekonomie (v originálním znění „Economics: An Introductory Analysis“). Právě tato kniha se na univerzitách po celém světě stala biblí pro miliony budoucích ekonomů.

Rozhovor s Václavem Klausem (zdroj: ČT24)

Klaus: Samuelson byl spíše autorem pro další vědce nebo své kolegy

Samuelson patřil v 60. letech do týmu amerického prezidenta Kennedyho a následně působil i u Lyndona Johnsona. Ovšem podle Klause měl největší vliv zejména na ekonomii, respektive na ekonomickou vědu: „Byl spíše autorem pro další vědce, pro své kolegy. Jeho vliv na samotnou ekonomiku byl spíše druhořadý, to nebyla jeho největší komparativní výhoda.“

Recept na současnou krizi sice v Samuelsonově díle podle Klause nejspíše nenajdeme. „Nicméně byl pro státní zásahy typu “obalových balíčků„, i když si myslím, že se k nim v jednom z posledních rozhovorů vyjadřoval kriticky,“ dodal Klaus.

Vydáno pod