Pražská radní Reedová rezignovala. Z radnice ji vyhnala Opencard

Praha - Náměstkyně pražského primátora Markéta Reedová (SNK ED) dnes rezignovala na svou funkci v radě hlavního města. Důvodem je podle ní to, že se jí nepodařilo prosadit protikorupční strategii, která mimo jiné upozorňovala na nedostatky projektu Opencard. Klub ODS, který má v pražském zastupitelstvu většinu, ale už minulý týden rozhodl, že chce Reedovou odvolat. Kromě ní má být sesazen i radní Petr Štěpánek (SZ), rada pak zůstane pouze v rukou ODS.

Reedová se dvakrát pokoušela v radě města prosadit protikorupční strategii, ODS ji ale vždy odmítla. Podle některých občanských demokratů je materiál nekvalitní. Reedová se ale domnívá, že na radnici není zájem dokument schválit, protože by mohl odhalovat některé nepravosti.

Reedová tvrdí, že se pro ODS stala nepohodlnou partnerkou. „Asi je to proto, že jsem si dovolila kritizovat,“ domnívá se. Nelíbily se jí zejména praktiky magistrátu kolem zadávání veřejných zakázek. Kritizovala například projekt Opencard, za jehož fiasko je podle ní zodpovědný primátor Pavel Bém (ODS). Problémové jsou podle ní ale i další projekty města, například zavedení bezdrátového internetu, nevýhodná podle ní byla také smlouva s Inchebou na holešovické Výstaviště.

Reportáž Barbory Straňákové a Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

ODS: Reedová a Štěpánek nezastávají názor radnice

Zastupitelé a radní z řad občanských demokratů kritizují Reedovou i Štěpánka především za to, že v některých záležitostech nezastávají názor radnice a hlasují proti většinové ODS.

Petr Štěpánek, radní, který má být sesazen:

„Mě to nepřekvapilo. Když jste v radě bez koaliční smlouvy, tak jste vlastně jednou nohou venku pořád.“


Agendu Reedové, tedy dotace z Evropských fondů a s největší pravděpodobností i protikorupční politiku, převezme podle rozhodnutí zastupitelského klubu ODS současný radní pro kulturu Milan Richter. Nováčkem v radě bude Ondřej Pecha, který v zastupitelstvu zastává funkci předsedy kulturního grantového výboru a mimo jiné je také místopředsedou zastupitelského klubu ODS. Právě on by měl mít po Richterovi na starosti oblast kultury.

Na Štěpánkovo místo v radě usedne Štěpán Šlosár, který se zabývá bytovou politikou a působí v hospodářském výboru a ve výboru dopravy. Po Štěpánkovi nyní převezme oblast životního prostředí.

Radu v novém složení, tedy zcela pod taktovkou ODS, čeká první schůze už 22. prosince. Řešit se na ní bude Opencard - konkrétně změna smluv s firmou Haguess a další personální změny.

MALÁ FOTKA - JEN DO RÁMEČKU
Zdroj: ČT24