Čína slaví otevření nového plynovodu, Evropa neví, co s Nabuccem

Peking – Čína zprovoznila nový plynovod o délce 7 tisíc kilometrů. Povede plyn z ložiska v Turkmenistánu přes Uzbekistán, Kazachstán až do čínské provincie Sin-ťiang. Jeho stavba stála 7 miliard dolarů. Zatím využívá jen třetinu své kapacity, plně využit bude do tří let. Projekt vznikl v reakci na prudký hospodářský rozmach. Ten zemi donutil hledat nové zdroje energie. Dohoda s blízkým Turkmenistánem se nabízela.

„Tento projekt má nejen obchodní nebo ekonomické hodnoty. Je také politický,“ uvedl Kurbanguly Berdymukhamedov, prezident Turkmenistánu. Existují však pochybnosti, zda bude Turkmenistán schopen dodávky realizovat. Stát se totiž zavázal s více stranami. Mimo Číny ještě s Ruskem či Evropskou unií.

Naproti oslavujícímu asijskému tygru zápasí Evropa s projektem Nabucco. Ten by ji mohl zbavit závislosti na ruském plynu. Plynovod by měl být zprovozněn do 4 let. Jenže žádné smlouvy pro Nabucco ještě neexistují. Nejvíce v úvahu připadá Irák, jenže to by potrubí vedlo přes nestálé oblasti jako Kurdistán. Výstavba se proto může protáhnout třeba do roku 2020. Na druhou stranu byla letos podepsána dohoda s Tureckem jako tranzitní zemí. To dlouho brzdilo vyjednávání, protože chtělo získat 15 procent kapacity plynovodu pro sebe.

Ekonomika ČT24 o čínsko-turkmenském plynovodu (zdroj: ČT24)