O vrácení DPH bude od ledna třeba žádat elektronicky

Praha - Čeští podnikatelé a firmy budou zřejmě od příštího roku žádat o vrácení daně z přidané hodnoty (DPH) jen elektronicky prostřednictvím internetového portálu ministerstva financí. Změnu přináší vládní novela zákona o DPH, kterou dnes schválil Senát. Norma, kterou nyní dostane k podpisu prezident, má sladit české právo s evropským. Ministr financí Eduard Janota varoval, že by Česku jinak hrozil postih ze strany Evropské komise. Nejednotnost pravidel v rámci unie by mohla vést k daňovým únikům a výpadku daňových příjmů.

Podle Janoty novela zavádí změny v místě plnění při poskytnutí služby, které určuje, ve kterém členském státě EU vznikla povinnost přiznat daň za poskytnutou službu a kdo má tuto povinnost. Nově má platit základní pravidlo, že se tyto služby budou zdaňovat v unijním státě, v němž se nachází jejich příjemce, který pak bude mít povinnost DPH přiznat a zaplatit.

Poté budou muset poskytovatelé služby kvůli kontrole vykázat v takzvaném souhrnném hlášení. „V případě dodání zboží je lhůta pro podání souhrnného hlášení měsíční, v případě poskytování přeshraničních služeb je lhůta navázána na lhůtu pro předložení daňového přiznání, tedy buď měsíční, anebo kvartální,“ dodal Janota.