Predátorský index inspiroval firmy ke změně obchodních podmínek

Praha - Některé úvěrové společnosti mění své obchodní podmínky. Zkracují a zpřehledňují smlouvy, snižují sankční úroky nebo upouštějí od rozhodčích doložek. Skutečnost vyplývá z posledního průzkumu organizace Člověk v tísni. Exekucí stále přibývá a počet žadatelů o insolvenční řízení dosahuje rekordních čísel. Společnost Člověk v tísni proto začala počítat „predátorský index“, který kromě ceny úvěru zahrnuje i hodnocení podmínek. Platební morálka Čechů se obecně zhoršuje. Podle odborníků za to nemůže jen krize.

Podle ředitele Člověka v tísni Šimona Pánka jsou částečným důvodem předlužení i netransparentní, nepřiměřené nebo nejasně formulované podmínky. „Lidé jsou následně zataženi do dluhové pasti,“ míní Pánek. Také proto se Člověk v tísni v posledních letech soustředí na nebankovní společnosti a jejich smlouvy.

Podle koordinátora KAPPO Člověk v tísni Daniela Hůleho je problémem hlavně rozhodčí doložka. Právě ta totiž může z případného sporu úplně vyloučit soud. Jakékoliv potíže posléze řeší rozhodce, který bez váhání potvrdí třeba i sankce, jež několikanásobně převyšují samotný úvěr. Takové jsou alespoň zkušenosti expertů.

Společnosti zareagovaly a podmínky hodlají zlepšit

Potíže způsobují rovněž sankce. „Vy jste si půjčil 77 tisíc a sankci máte 100 000. To je jedna sankce. A je tam samozřejmě dovětek, a to za každé jednotlivé porušení,“ řekl Hůle v rozhovoru pro Českou televizi. Člověk v tísni proto začal počítat takzvaný predátorský index. Ten kromě ceny úvěru zahrnuje i hodnocení podmínek. Výsledky průzkumu překvapily i samotné autory. Společnosti se totiž ozvaly a během jediného roku čtyři největší přeformulovaly smlouvy.

Podle mluvčí Home Credit Evy Řimčanové společnost zkrátila úvěrové podmínky o 40 procent. Podobně učinil i Cetelem. „Společnost Cetelem změnila úroky z prodlení, kdy jsme změnili tyto úroky asi o 70 procent,“ řekl mluvčí společnosti Martin Malý. Společnost Provident potom od 1. října 2010 zruší rozhodčí doložky. Zástupci firem přitom připouštějí, že právě predátorský index pro ně byl podstatnou motivací. A podobně by na tom brzy mohly být i banky, které budou odborníci hodnotit už za několik měsíců.

  • Tabulka - nebezpečná smluvní ustanovení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1290/128984.jpg
  • Tabulka se změnami smluvních podmínek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1290/128985.jpg