Také lidovci navrhují zákaz anonymních akcií

Praha - Anonymní akcie na majitele hodlají zakázat také lidovci, neboť podle nich podporují možnost korupce. Ovšem podobný návrh předložený ČSSD a Stranou zelených nepokládá KDU-ČSL za dostatečný, a proto podá svou předlohu, jak uvedl předseda lidovců Cyril Svoboda. Pokud by byly listinné akcie na majitele zakázány, nebyla by dle Svobody většina korupčních afér. V současnosti nikdo netuší, kam se přelévají peníze, uvedl šéf lidovců. Může se stát, že ten, kdo vypisuje veřejnou soutěž, do ní přihlásí firmu, kterou anonymně vlastní.

Podle Svobody například nikdo netuší, kdo vlastní společnost Haguess, která je hlavním dodavatelem pražských karet Opencard. Svoboda podotkl, že by za firmou případně mohl stát podnikatel a lobbista Roman Janoušek, který má blízko k primátorovi Pavlu Bémovi, nebo dokonce primátor sám.

Ovšem firma Haguess se proti takovým domněnkám ohradila. „Majitelem společnosti Haguess je pan Jaroslav Turek,“ uvedla bez bližších podrobností Dina Sviteková z agentury Pleon Impact, která společnost mediálně zastupuje.

Lidovci pokládají obdobný návrh ČSSD a SZ na zákaz současné formy listinných akcií na majitele za špatný. Pokud to sociální demokraté myslí vážně, podpoří předlohu KDU-ČSL, dodal Svoboda. Pokud by návrh platil, povoleny by byly jen zaknihované akcie na jméno a akcie na majitele.

Akcie
Zdroj: ČT24