Velký výprodej Dubaj navzdory dluhům nechystá

Dubaj - Majetek bude v Dubaji prodávat přímo zadlužená společnost Dubai World, a ne vláda emirátu. Žádný velký výprodej se ale v emirátu nechystá. Klíčový konglomerát, na kterém závisí ekonomika celé Dubaje, si chce ponechat nejhodnotnější části majetlku i přesto, že nyní nemá na splátky svých dluhů. Dnešní oznámení dubajského ministerstva financí na finančním trhu znervóznilo investory před jednáním konglomerátu s věřiteli.

Nejspíše v průběhu tohoto týdne by měli zástupci skupiny Dubai World začít jednat s hlavními věřitelskými bankami. Chystaná restrukturalizace konglomerátu se vyhne finančně stabilním firmám včetně Istithmar World, DP World a Jebel Ali Freezone.

Dubai World předminulý týden oznámil, že požádá o odložení splátek dluhů. Konglomerát má závazky za téměř 60 miliard dolarů, tedy víc než bilion korun, a je přitom jedním ze dvou klíčových podniků, které mají zásadní vliv na celou ekonomiku emirátu.

Oznámení tak vyvolalo otřesy na světových trzích. Vynořily se dokonce obavy s případného krachu Dubaje a opětovného nástupu horké fáze finanční krize. Tomu se investoři snaží zabránit. Pomocnou ruku Dubaji zřejmě podá sousední emirát Abú Zabí. Propad cen akcií však v Dubaji zatím stále pokračuje. Dnes dubajské cenné papíry klesly téměř o šest procent na 22týdenní minimum.