Kodaň přinese významnou politickou dohodu, míní Dusík

Praha - Klimatická konference, která dnes startuje v Kodani, by měla přinést významnou politickou dohodu, tvrdí český ministr životního prostředí Jan Dusík. „Vypadá to na přijetí politické dohody, která by se během několika měsíců, nejpozději do konce příštího roku, měla přetvořit na mezinárodní právně závaznou dohodu,“ uvedl Dusík ve Studiu 6 České televize. Výsledkem jednání má být mezinárodní smlouva, která nahradí Kjótský protokol, jehož platnost vyprší v roce 2012.

„Když se podíváme na poslední signály včetně toho, že americký prezident Barack Obama původně říkal, že se na summitu zastaví, nyní to vypadá, že přijede na zakončení, kde by se měla přijímat mezinárodní dohoda. Z toho bych usuzoval, že dohoda bude přijata a summit skončí úspěchem, byť možná jen dílčím,“ vysvětluje Dusík.

Jednání začínají dnes a poběží na expertní úrovni do začátku příštího týdne. Poté se budou účastnit ministři životního prostředí a summit vyvrcholí schůzkou hlav států, informuje Dusík. „My jsme s panem premiérem domluveni, že by do Kodaně měl přijet, je vedoucím české delegace, kterou vláda schválila na minulém zasedání,“ říká Dusík k účasti českého předsedy vlády Jana Fischera.

Rozhovor s Janem Dusíkem (zdroj: ČT24)

O možné účasti prezidenta Václava Klause, který je známým pochybovačem o globálním oteplování, Dusík informace nemá. Pozice české delegace by se ovšem měnit už neměla.

Přestože je problematika globálního oteplování velice palčivým tématem, nalezení shody mezi státy nebude jednoduché. Evropská unie totiž prosazuje rychlé snižování emisí, zatímco velké rozvojové země jako Čína, Indie nebo Brazílie se nechtějí zavazovat ke změnám. Poměrně vlažně se ke snižování exhalací staví také Spojené státy.

Jan Dusík

byl novým ministrem životního prostředí jmenován prezidentem Václavem Klausem 30. listopadu letošního roku. Předchozí ministr Miko se totiž vrátil ke své úřednické práci v aparátu Evropské komise. „Máme poměrně podobné názory na všechno, co pan ministr realizoval,“ uvedl ještě před svým jmenováním Dusík.