Vývoj může pohřbít Akademii věd

Praha – Podpořit vývoj na úkor základního výzkumu. To je krédo, kterého se chce vláda držet v následujících letech. Zkoumat něco, co se potom ve firmách nevyužije, je podle ní zbytečné. To je jeden z důvodů, proč chce v příštích letech rapidně snížit financování Akademie věd. O osudu Akademie věd bude příští týden rozhodovat Poslanecká sněmovna v rámci třetího čtení jednání o rozpočtu.

„Pokud by došlo na ten z našeho pohledu katastrofický scénář, že bychom v roce 2012 měli polovinu současných prostředků, znamenalo by to zrušit Akademii věd v současné podobě, to by znamenalo propustit tisíce lidí,“ říká předseda Akademie věd ČR Jiří Drahoš.

S tím ale nesouhlasí Rada pro výzkum, vývoj a inovace. Vadí jí, že v Česku jde většina peněz do základního výzkumu a na vývoj nových výrobků tak nezbývají peníze. „Na základní výzkum v roce 2007 šlo podle údajů statistického úřadu 76 procent a od té doby ten podíl ještě vzrostl. Jsme zemí, která dává na základní výzkum nejvíc (ze státního rozpočtu, nikoliv celkově),“ vysvětluje sekretář Rady pro výzkum, vývoj a inovaci Marek Blažek.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)