České banky stahují tisíce platebních karet

Praha - Tisíce platebních karet Visa a Eurocard/Mastercard stahují z oběhu některé tuzemské banky, zároveň je vyměňují za nové. Také některé německé banky přistoupily ke stejnému opatření, ovšem stahují více než 100 000 platebních karet. Důvodem je únik dat z kartového centra ve Španělsku, kvůli kterému se banky obávají o bezpečnost peněz svých klientů. Letošní dovolená ve Španělsku by se mohla tisícům turistů z Česka prodražit.

Podle výkonného ředitele Sdružení pro bankovní karty Romana Kotlána došlo k poměrně rozsáhlému úniku dat ve Španělsku v jarních a letních měsících letošního roku. Karetní asociace pak podle sdružení zaznamenaly případy zneužití zcizených dat k výrobě padělků a k platbám u obchodníků v různých částech světa. „Je třeba zdůraznit, že finanční prostředky klientů nejsou v žádném případě ohroženy, neboť i v případě zneužití jim jejich vydavatelská banka ztrátu plně nahradí,“ uvedl Kotlán. Klientům tak hrozí podle něj maximálně případné dočasné omezení použití jejich karty a zároveň nutnost její výměny.

„V případě ČSOB se to týká řádově několika tisíc klientů,“ uvedl mluvčí ČSOB Ivo Měštánek. Rovněž i česká Volksbank minulý týden zablokovala karty desítkám klientů a nyní je vyměňuje za nové. „Údaje zatím vyhodnocujeme a zatím blokujeme stovky karet,“ potvrdila i mluvčí České spořitelny Pavla Langová.

Podle Asociace českých cestovních kanceláří Španělsko mezi lednem a zářím, kdy se karetní skandál odehrál, navštívilo kolem sta tisíc českých turistů. „Je nutné, aby klient počkal do té doby, než se mu sami ozveme, že je potřeba kartu zablokovat, takže není nutné, aby klient tu kartu blokoval sám,“ dodala Langová.

Problémy měla ČSOB, Spořitelna, Volksbank, Komerční banka, Raiffeisenbank nebo GE Money

Několik desítek karet vyměnila svým klientům podle mluvčí Moniky Klucové i Komerční banka. „Ano, i u nás je potenciálně ohroženo několik tisíc karet, menší část z nich jsme vyměnili. Není žádný důvod k panice, a pokud se sami klientovi neozveme, nemusí nic podnikat, jeho karta není ohrožena,“ uvedl i mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. „V současnosti žádné zvýšené ohrožení platebních karet našich klientů nezaznamenáváme, a to ani z podnětu MasterCardu… Jelikož byly tehdy všechny ohrožené karty ihned zablokovány, k žádnému zneužití nedošlo a dojít nemůže,“ uvedl mluvčí GE Money Bank Milan Kříž, podle kterého se to tehdy týkalo zhruba 1900 karet.

Andreas Martin, mluvčí německého kartového centra

„Současná preventivní výměna karet je obrovská akce. Dotkla se několika mezinárodních společností ve sféře platebních karet.“

Německé banky reagovaly na stejné varování, kvůli kterému začala vyměňovat platební karty také česká ČSOB. Varování se týká klientů, kteří v posledním roce platili svou kartou v cizině, především ve Španělsku. Kartové centrum Visa a Eurocard/Mastercard upozornilo na útok vedený španělskou společností, která se pokusila získat údaje o kreditních kartách zákazníků.

V Německu vyměňují karty Volksbank i Raiffeisenbank

Podle listu Financial Times Deutschland se v Německu akce týká například Volksbank a Raiffeisenbank a označil ji za největší svého druhu. Ještě nikdy totiž banky nemusely měnit tak velký počet karet.

Společnosti Visa i Eurocard/Mastercard mají propracovaný systém „poplachů“, o kterých informují průběžně banky. Na finančních ústavech pak záleží, jak zareagují. Obdobné útoky na platební karty z minulosti ukazují, že nejohroženějším údajem je vždy číslo karty. U některých typů karet stačí znát pouze tento údaj a pak lze kartou po internetu platit prakticky kdekoliv na světě.

  • Volksbank autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1135/113477.jpg
  • Platební karty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1055/105488.jpg
Vydáno pod