Buffett a Goldman Sachs nalijí miliony do malých podniků

New York - Americký miliardář a jeden z nejbohatších lidí světa Warren Buffett ve spolupráci s americkou investiční bankou Goldman Sachs podpoří drobné podnikání ve Spojených státech. Tisícům majitelů malých firem společně poskytnou až půl miliardy dolarů (zhruba 8,5 miliardy korun), aby jim usnadnili přístup k financování. Část peněz je určena i na školné. Miliardář i banka tak chtějí napomoci oživení americké ekonomiky.

„Oživení naší ekonomiky závisí na tvrdě pracujících majitelích malých firem v celé Americe. Ti vytvoří pracovní místa, která Amerika potřebuje,“ podtrhl Buffett. „Jsem pyšný na to, že mohu být součástí tohoto inovativního programu, který poskytuje větší přístup k know-how i kapitálu,“ dodal.

Projekt nazvaný „10 000 malých podniků“ zahrnuje mimo jiné příspěvek 200 milionů dolarů pro vyšší střední školy, univerzity a další instituce. Hlavním smyslem je, aby měly prostředky na poskytování grantů, a pomohly tak majitelům malých podniků upevnit si vzdělání.

Goldman Sachs investuje také asi 300 milionů dolarů prostřednictvím úvěrů a podpory charitativních aktivit. Peníze půjdou přes obecní rozvojové finanční instituce a měly by podpořit úvěrování a technickou pomoc malým podnikům v méně rozvinutých oblastech USA.

Představitelé Goldman Sachs ve spolupráci s obchodními organizacemi na celostátní i místní úrovni budou malým firmám poskytovat poradenství, technickou pomoc a další služby. Na celý program bude dohlížet poradní výbor, v jehož čele bude mimo jiné šéf Goldmanu Lloyd Blankfein. Ve výboru bude i Warren Buffett, který je dlouholetým akcionářem Goldmanu, a profesor Harvard Business School Michael Porter.

Banka se ke štědré rádcovské akci rozhodla v době, kdy je kritizována za to, že se chystá svým zaměstnancům opět vyplatit miliardy dolarů na prémiích, přestože stav ekonomiky ani bankovního sektoru tomu zatím neodpovídá.