Obama vyzval Čínu ke zhodnocení domácí měny

Peking - Ke zhodnocení čínské měny dnes vyzval na své asijské zahraniční cestě americký prezident Barack Obama. Jeho čínský protějšek Chu Ťin-tchao se však k měnové politice nevyjádřil. Oba státníci se při dnešním setkání dohodli, že budou pracovat na zmírnění ekonomických rozporů. Ke změně politiky jüanu dnes opět vyzval Čínu i šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn. Americký prezident již loni ve své předvolební kampani kritizoval Peking za to, že uměle udržuje kurz domácí měny na nepoctivě nízké úrovni. Podle řady amerických výrobců je uměle nízký kurz čínského jüanu jednou z forem subvencování čínského exportu. Spojené státy se nyní potýkají s vysokým deficitem při obchodování s Čínou.

Obamu potěšily dřívější závazky Číny, že se v budoucnosti přesune k tržněji orientovanému měnovému kurzu. Chu se však problematice devizových kurzů nevěnoval. Místo toho zdůraznil potřebu zabránit protekcionismu ve světovém obchodu. Nenápadně tak poukázal na rozhořčení Číny ohledně nových cel na dovoz čínských pneumatik a dalšího zboží do USA.

Dominique Strauss-Kahn, šéf Mezinárodního měnového fondu, dnes zdůraznil, že Čína potřebuje silnější jüan v rámci politiky, která bude usilovat o změnu těžiště její ekonomiky tím, že bude podporovat místo exportu domácí poptávku. „V MMF jsme pevně přesvědčeni, že je jüan podhodnocen a že je nejen v zájmu globální ekonomiky, ale rovněž v zájmu Číny, uskutečňovat revalvaci její měny,“ řekl Strauss-Kahn na tiskové konferenci v rámci své návštěvy Číny.

Jüan za tři roky posílil o 21 procent, loni v červenci ale bylo zhodnocování zastaveno

Čína od léta 2005 umožňovala postupné zhodnocování kurzu, takže jüan za tři roky posílil o 21 procent. Loni v červenci však vláda kvůli finanční krizi a globální ekonomické recesi zhodnocování zastavila a drží kurz pevně na 6,83 CNY za dolar, aby pomohla domácím vývozcům lépe se vyrovnat s útlumem.

Sun Če - čínský univerzitní odborník na vztahy mezi USA a Čínou - uvedl, že Chuova mlčenlivost ohledně měny by mohla být součástí snahy nedat najevo, že Čína dělá politické ústupky pod tlakem ze zahraničí: „Osobně se domnívám, že by mohla proběhnout určitá malá symbolická úprava devizové politiky poté, co Obama odcestuje, ale ne během jeho návštěvy.“