USA a Čína se na summitu APEC na devizových kurzech neshodly

Singapur - Spojené státy a Čína se na summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) neshodly na postoji k devizovým kurzům. Do závěrečného prohlášení summitu se tak poznámka o „tržně orientovaných devizových kurzech“ nedostala. Investoři by proto měli jen opatrně sázet na to, že Čína svou měnu posílí, napsala agentura Reuters.

Choulostivá jednání mezi představiteli Washingtonu a Pekingu naznačují napětí před návštěvou prezidenta Baracka Obamy v Číně, kde se očekává, že se budou ekonomické nesrovnalosti řešit. Předcházelo tomu, že USA zavedly na některé čínské zboží odvetná cla, aby Čínu přiměly zpevnit jüan.

Peking před summitem naznačil, že měnovou politiku upraví. Čínský prezident Chu Ťin-tchao na summitu ale ve svých projevech ignoroval otázku jüanu a místo toho se zaměřil na „nerozumné“ obchodní restrikce v rozvíjejících se ekonomikách.

Obama v sobotu slíbil, že se bude snažit prohloubit dialog s Čínou místo snah potlačit její rostoucí sílu. Předpokládá se, že Čína v příštím roce připraví Japonsko o pozici druhé nejsilnější ekonomiky světa. Vztah ekonomických velmocí ale vedle devizových kurzů a obchodních vztahů komplikuje i otázka lidských práv v Číně.

Čína chce uznání své ekonomiky za tržní

Podhodnocený jüan podle Washingtonu přispívá k nerovnováze v obchodu mezi Čínou a USA. Peking naopak požaduje, aby Washington uznal Čínu jako tržní ekonomiku. Tím by si ale Spojené státy ztížily možnost reagovat vůči čínskému zboží odvetnými opatřeními.

Jüan je navázaný na kurz dolaru od poloviny minulého roku. Na Peking tak roste tlak i ze zahraničí, aby svou měnu posílil, protože čínské firmy mají díky kurzu výhodu před zahraničními konkurenty. Připravují tak o tržní podíl rivaly ze zemí, jejichž měny vůči klesajícímu dolaru vzrostly.

Obama na summitu uvedl, že je světová ekonomika na cestě k oživení. Je ale potřeba vyvarovat se takové politiky, která by vedla k nevyváženému růstu a dalším krizím. Obama také řekl, že Washington udělá kroky, které povedou ke snížení dlouhodobého deficitu USA a slíbil také spolupráci s Jižní Koreou, aby obě země uzavřely dohodu o volném obchodu, napsala agentura Reuters.