APEC kritizoval USA za protekcionismus a Čínu za kurz jüanu

Singapur - Rada pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) kritizovala Spojené státy za protekcionismus v zahraničním obchodě. Čína zase sklidila kritiku za to, že navázala kurz své měny na klesající americký dolar, čímž ve srovnání s jinými zeměmi zlevnila svůj vývoz. Příjezd amerického prezidenta Baracka Obamy do Singapuru se očekává dnes večer z Japonska, kde také slíbil podporu liberalizaci světového obchodu. Obama také uvedl, že na summitu vyzve k nové strategii, aby se vyvážila bilance světové ekonomiky. Znamená to, že by Spojené státy podle něj měly více šetřit a méně utrácet, reformovat svůj finanční systém a omezit dlouhodobé půjčky a deficity.

Do Spojených států se opřel mexický prezident Felipe Calderón, který uvedl, že obchodní protekcionismus je největší hrozbou pro oživení světové ekonomiky. Calderón ale také podotkl, že uchylovat se k protekcionismu má tendenci více zemí, i když se jejich představitelé slovně staví na stranu volného obchodu. Tomuto tématu se na summitu věnovali i další představitelé zemí rady. Zástupci Washingtonu na summitu naznačili, že se Spojené státy protekcionismu postaví.

Kritizována byla i Čína, která navázala kurz svého jüanu k dolaru a nechává jej zpevňovat jen velmi postupně. Nedostatečný růst čínské měny podle USA vyvolává vysoké obchodní přebytky Číny a hluboké deficity USA. Čínská centrální banka ale tento týden naznačila, že zvažuje, zda by jüan neměla z této vazby uvolnit.

Australský premiér Kevin Rudd vyzval lídry ostatních států, aby nevzdávali výzvu diskusí o liberalizaci mezinárodního obchodu v rámci takzvaného katarského kola. Připomněl, že tato liberalizace má potenciál ještě posílit světový ekonomický růst. Na stejné téma na summitu hovořil i americký obchodní zmocněnec Ron Kirk.