Máte ve vozidle šestistupňovou převodovku DSG? Pak zpozorněte

Praha - Na 57 000 aut, která mohou mít vadnou automatickou převodovku DSG, svolává do servisů německý automobilový koncern Volkswagen, do něhož patří i Škoda Auto. DSG převodovky se montovaly i do škodovek Octavia a Suberb, jak dnes informoval server iDnes.cz. Dalšími modely, které vyjely z koncernu s těmito šestistupňovými převodovkami a míří do servisů, jsou Volkswageny Golf, Scirocco, Eos, Jetta, Passat, Touran a Caddy. Montovány byly i do modelů Audi A3 a TT a Seatu Leon a Altea. U vozů Audi nese převodovka například označení S-Tronic.

„Na vozy proběhne svolávací akce,“ potvrdil serveru mluvčí Škody Auto Evžen Krauskopf. Servisy Škody o svolávací akci prozatím nevědí. Vadné čidlo teploty oleje má totiž celkem 2500 dvouspojkových automatických převodovek. Koncern ale nedokáže přesně určit, do kterých aut byly tyto převodovky zamontovány. K neplánované návštěvě do servisů tedy svolává všech 57 000 aut s převodovkami vyrobenými od září 2008 do letošního srpna.

V první fázi se závada převodovky projeví blikáním ukazatele zařazeného převodového stupně. V dalších fázích začne automobil vibrovat a poklesnou otáčky motoru. Dle magazínu Auto Motor und Sport míří v Německu k preventivní kontrole do servisů 22 000 volkswagenů, 3000 audi, 1860 škodovek a 173 seatů. Německý automagazín uvádí, že se majitelé aut s převodovkami DSG v servisu zdrží přibližně půl hodiny.