Pivovarem roku je Herold, nejlepší dvanáctku mají Svijany

Praha - Pivovar Herold Březnice se stal nejlepším pivovarem roku. V žebříčku jej následuje Pivovar Svijany a Rodinný pivovar Bernard z Humpolce. Výsledky dvacátého ročníku ankety o nejlepší pivovar, pivo a pivovarskou osobnost dnes vyhlásilo Sdružení přátel piva. Titul desítka roku získalo světlé výčepní pivo Podskalák z Pivovaru Rohozec a dvanáctka roku Svijanský Rytíř Pivovaru Svijany.

Podle předsedy Sdružení přátel piva Tomáše Erlicha získal vítězný pivovar cenu sdružení po mnoha letech, avšak o to zaslouženěji: „Někdo by možná mohl namítat, proč se jeho piva neumístila na stupních vítězů v jednotlivých kategoriích. Ten čas jistě brzy přijde, protože již nyní a trochu smolně, zůstaly na 'bramborových' místech tmavý 13stupňový Herold či pšeničný Herold wheat, kdy jde navíc o skokana roku v rámci všech kategorií a všech piv v naší soutěži.“ Pivovar Herold má dle Erlicha primát také v tom, že je nejmenším průmyslovým pivovarem v České republice.

Pivovarský dvůr Chýně jako nejlepší minipivovar

Mezi minipivovary se letošním vítězem stal dlouhodobě úspěšný Pivovarský dvůr Chýně. „Je to nejstarší minipivovar v ČR po roce 1990, jehož kořeny sahají ještě před revoluci, a díky místním sládkům zde máte možnost postupně v průběhu roku ochutnat nepřeberné množství skutečně vynikajících a výjimečných piv,“ uvedl Erlich.

Ceny vyhlašovali porotci celkem v 11 kategoriích. Například jedenáctkou roku se stal Svijanský Máz Pivovaru Svijany, speciálem pak čtrnáctistupňové světlé pivo Kvasar Pivovaru Černá Hora. Rodinný pivovar Bernard získal první cenu mezi tmavými pivy za své třináctistupňové černé pivo Bernard. Polotmavým pivem roku pak je třináctistupňový Primátor Polotmavý Pivovaru Náchod. Mezi nealkoholickými pivy se stalo vítězem pivo Bernard Free Jantar Rodinného pivovaru Bernard.

Titul „Sládek roku“ letos získal Ladislav Veselý z pražského minipivovaru U Medvídků. „Mezi jeho největší úspěchy patří z roku 1995 titul pivo roku a v roce 2000 získal bronzovou medaili v celojaponské degustační soutěži za pivo alt beer,“ uvedl Erlich. Česká veřejnost ho rovněž zná jako tvůrce jednoho z nejsilnějších piv na světě, X-Beer 33.

Pivním počinem roku nově otevřený průmyslový pivovar v Chotěboři

Sdružení přátel piva pak mimořádně vyhlásilo cenu v kategorii „Pivní počin roku“, kterou získal letos nově otevřený průmyslový pivovar v Chotěboři. Podle Erlicha se v ČR otevřel nový průmyslový pivovar po 33 letech.

Právě hlasování Sdružení přátel piva o nejlepší piva, pivovary a pivovarské osobnosti je nejstarší novodobou soutěží na tuzemském pivním trhu. Její první výsledky byly vyhlášeny již na konci roku 1990. První část hodnocení je anketní: Předsednictvo a Pivní sněm Sdružení přátel piva v průběhu první poloviny roku oznámí členské základně kategorie, ve kterých se bude ocenění v daném roce udílet, a poté následuje hlasování všech členů. Hlasy jsou vedením Sdružení přátel piva shromažďovány a po jejich zpracování určí v každé kategorii pořadí dle oblíbenosti.

Ve druhé části hodnocení posoudí členové Pivního sněmu a předsednictva Sdružení přátel piva zlatavé moky, které se umístily v hlasování členů na prvním až třetím místě, a určí konečné pořadí. Posouzení probíhá formou anonymní degustace a na její průběh dohlíží nezávislí pivovarští odborníci, kteří o ní vystavují veřejný protokol.

Ankety se v letošním roce zúčastnilo 41 procent z 1097 členů Sdružení přátel piva. V anketní části hlasovali celkem pro rekordních 198 různých značek.

  • Pivo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/331/33099.jpg
  • Testování kvality piva autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/329/32802.jpg