Kvůli Temelínu uzavřela Škoda JS konsorcium s Rusy

Praha – Tuzemská Škoda JS, ruská společnost Atomstrojexport a Gidpopress dnes uzavřely smlouvu o vytvoření konsorcia, jehož cílem je společná účast v tendru na dostavbu Temelína. Na dnešním setkání na ruském velvyslanectví to oznámily firmy s tím, že již rovněž podaly kvalifikační nabídku. Do tendru se vedle Atomstrojexportu přihlásil americký Westinghouse a francouzská Area.

„Všichni nyní mají opět po letech jaderného útlumu šanci dostat se do této oblasti. Oslovili jsme i ostatní firmy, které se podílely na výstavbě jaderných elektráren,“ uvedl k zakázce generální ředitel Škoda JS Miroslav Fiala. Zároveň uvedl, že lídrem konsorcia je právě Škoda JS.

Vítěz tendru by měl být znám v roce 2011. Objem zakázky na výstavbu třetího a čtvrtého bloku v Temelíně s opcí na vybudování pátého bloku v Dukovanech a až dvou bloků ve slovenských Jaslovských Bohunicích se odhaduje na zhruba 500 miliard korun. V případě nových bloků Temelína se počítá s uvedením do provozu v letech 2019 až 2020, u pátého bloku Dukovan přibližně v letech 2023 až 2025.