Skupina ČEZ byla loni nejštědřejší

Praha – Nejvíce peněz na veřejně prospěšné účely věnovala loni skupina ČEZ. Stala se tak vítězem jedné z kategorií soutěže TOP Firemní Filantrop 2008, jejíž výsledky byly dnes vyhlášeny. Druhé místo získala společnost OKD, třetí byla Česká spořitelna. V přehledu nejštědřejších dárců v kategorii poměru darů k ekonomickým výsledkům firem zvítězila poradenská společnost KPMG. Šestý ročník žebříčku firemních dárců připravilo Fórum dárců.

I když ve většině oblastí hospodářství se kvůli krizi šetří, ve filantropii, jak se zdá, ne. Zatímco v roce 2007 daly firmy na dobročinné účely celkem 750 milionů, loni to bylo o padesát milionů víc.

„Musím Českou republiku trochu pochválit, ve střední a východní evropě jsou firmy z ČR opravdu lídrem v této oblasti a věnují na veřejněprospěšné účely nejvíce prostředků a podporují nejvíce projektů,“ zdůraznila v rozhovoru pro ČT mluvčí Fóra dárců Klára Šplíchalová.

Největším filantropem je ČEZ (zdroj: ČT24)

TOP Filantrop je jediná soutěž v Česku, která se věnuje firemním veřejně prospěšným aktivitám. Účast v žebříčku je otevřená všem obchodním společnostem, které v rámci svojí společenské odpovědnosti podporují projekty z oblasti ekologie, sociální a humanitární projekty, projekty podporující nekomerční kulturu, dodržování lidských práv, rozvoj vzdělávání, obnovu kulturních památek a další. Soutěž Fórum dárců vyhlašuje ve spolupráci s CZECH TOP 100.